Katalanlardan ayrılık kararı

Güncelleme Tarihi:

Katalanlardan ayrılık kararı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2015 21:02

İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’da ayrılıkçı partiler, tam bağımsızlık sürecini dün resmen başlattı. Tasarıda ‘barışçıl ayrılık’ vurgusu yer alırken, bu kararı perşembe günü iptal etmesi beklenen İspanya Anayasa Mahkemesi’nin meşru olmadığı ifade edildi.

Haberin Devamı

İSPANYA’nın özerk bölgesi Katalonya’nın özerk parlamentosu, tam bağımsızlık planını dün onayladı. Eylül ayında yapılan yerel seçimlerden İspanya’dan tamamen ayrılmayı talep eden “Evet için Birlikte” koalisyonu ve radikal sol parti CUP, özerk parlamentoda çoğunluğu ele geçirerek çıkmıştı. Katalonya Parlamentosu, Madrid’in reddettiği bağımsızlık süreci ile ilgili tasarıyı, 72’ye karşı 63 oyla kabul etti. Tasarıda Katalonya’nın 18 ay içinde bağımsız olması öngörüldü.

Buna göre tam bağımsızlığı güvence altına alabilmek için 30 gün içinde ayrı bir sosyal güvenlik ve hazine sistemi kurulması isteniyor. Bağımsızlık için yeni Katalan anayasası çalışmaları da başlatılacak ve uzlaşılan anayasa referandumda oylanacak. Bu sürecin 18 ay içinde tamanlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

asarıda “Katalan parlamentosu, İspanyol devletinden barışçıl bir ayrılık için demokratik süreci başlatmak üzere gerekli adımları atacak” denildi. 

ASLA BAŞARILI OLAMAYACAKLAR

“Evet İçin Birlikte” koalisyonundan milletvekili Raul Romeva, özerk parlamentodaki konuşmasında “Bu tasarıyla bir devlet oluşturma sürecini resmen başlatıyoruz” dedi. Romeva, “Milyonlarca insan yıllardır bu günü bekliyor ve yaklaşık iki milyon kişi bağımsız bir devlet için oy kullandı. Bu süreç artık durdurulamaz. Bugün değilse yarın, biz değilsek başkaları bu ülkeyi bağımsız yapacak” ifadelerini kullandı. CUP milletvekili Anna Gabriel de, ‘eşitsizlikleri sona erdirecek, Katalan Cumhuriyeti’ne doğru ilk adımı attıklarını’ kaydetti. Bağımsızlık karşıtı siyasi partiler ise deklarasyonu sert dille eleştirdi. İspanya’da iktidardaki Halk Partisi’nin (PP) Katalonya’daki kolu PPC’nin lideri Garcia Albiol, bağımsızlığın çözüm değil, bir sorun olduğunu savundu. Buna izin vermeyeceklerini söyleyen Albiol, “Bağımsızlık girişimleriyle İspanya ile tren çarpışması yapmıyorsunuz, intihar ediyorsunuz. Katalonya’yı İspanya’dan ayırmayı asla başaramayacaklar” dedi.

MADRİD,  ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDECEK

Katalonya’dan gelen bu adıma İspanya hükümetinden de tepki gecikmedi.  İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, hükümetinin Anayasa Mahkemesi’ne kararın iptali için başvuruda bulunacağını açıkladı. Rajoy, “Katalonya bir yere gitmiyor. Hiçbir kopuş olmayacak” dedi. Perşembe günü toplanacak olan İspanya Anayasa Mahkemesi’nin bağımsızlık sürecini iptal etmesi bekleniyor. Katalan meclisinin kabul ettiği tasarıda İspanya Anayasa Mahkemesi’nin meşruiyetinin olmadığı ve İspanya hükümetinin, Katalonya’nın ayrılmasını önlemeye yönelik adımlarının Katalon parlamentosu tarafından tanınmayacağı yönünde ifadeler var. 2014’te bağımsızlık için yapılan gayriresmi referandumda  evet diyenlerin yüzde 80’i aşmıştı. Ancak katılım oranı yüzde 37’de kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!