Katalanlar devletsiz milletler için olimpiyat istedi

Güncelleme Tarihi:

Katalanlar devletsiz milletler için olimpiyat istedi
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2007 00:00

İspanya’daki Katalonya bölgesinin yerel hükümeti Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne resmen başvuruda bulunarak devlet kuramayan milletler için özel bir olimpiyat organize edilmesini istedi.

Katalonya Hükümeti Başkan Yardımcısı aşırı milliyetçi Josep Lluis Carod, bu konuda hazırlanan öneriyi İsviçre’de Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Belçikalı Jacques Rogge’ye verdi. Katalan milliyetçisi Carod böyle bir organizasyona gidilmesi halinde katılımın yüksek olacağını ileri sürerek, Katalonya’nın mevcut tüm spor dallarında böyle bir olimpiyatta temsil edilmeye hazır olduğunu ve ilgili Katalan spor kulübü ve federasyonlarının gerekli çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Katalan olan eski Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Juan Antonio Samaranch tarafından da desteklenen öneri, Lozan’daki Uluslararası Olimpiyat Komitesi merkezinde incelemeye alındı. Katalonya Hükümeti Başkanı Sosyalist Jose Montilla ise yardımcısı Carod’un önerisini hayata geçirmek için çalışacaklarını ve uluslararası spor organizasyonlarını Katalonya’nın, İspanya değil kendi bayrağı altında katılması gerektiğini vurguladı.

RESMİ OLİMPİYAT DIŞINDAKİ OYUNLAR

Uluslararası Olimpiyat Komitesi IOC’nin denetiminde dört yılda bir düzenlenen Yaz ve Kış Olimpiyatları dışında da organizasyonlar var.

MACCABİAT OYUNLARI

Tüm dünyadan Yahudi sporculara açık Maccabiat Oyunları iki yılda bir düzenleniyor. İlki 1932’de düzenlenen oyunların 17’ncisi İsrail’de yapıldı ve 52 ülkeden 7 binden fazla atlet katıldı. Türkiye Yahudileri de katılıyor.

PANERMENİ OYUNLARI

Tüm dünyadaki Ermenilere açık Pan-Ermeni Oyunları (WCPAG) da iki yılda bir Ermenistan’ın başkenti Erivan’da düzenleniyor. Türkiye Ermenileri de bu oyunlara başta voleybol olmak üzere birçok spor dalında katılıyor. 2001’deki ikinci oyunlarda İstanbullu Maral Atal (16) Oyunlar Güzeli seçilmişti.

GAY OYUNLARI

Tüm dünyadan eşcinseller de 1982’de bir arada yarışabilecekleri oyunlara kavuştu. İlk Gay Games 1982’de ABD’nin San Francisco kentinde düzenlendi. Dört yılda bir düzenleniyor. Geçen yıl ABD’nin Chicago kentindeki 7. Gay Oyunları’na 11 bin 500 atlet katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!