Karzai'yi bekleyen zorlu süreç

Güncelleme Tarihi:

Karzaiyi bekleyen zorlu süreç
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2009 00:00

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı törenle yemin eden Afgan lider Hamid Karzai'yi beş yıllık zorlu bir devlet başkanlığı süreci bekliyor. Törene katılan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Washington’ın ülkedeki güvenlik ve yolsuzluk sorunları üzerine eleştirisini yineledi.

Haberin Devamı

Devlet başkanlığını ikinci kez kazanan Karzai, başkent Kabil'deki törende Afganistan Milli Marşı’nın çalınmasının ardından Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin etti.

 

Devlet baÅŸkanlığı sarayında düzenlenen yemin törenine katılmak üzere Afganistan’a gelen DavutoÄŸlu, ABD DışiÅŸleri Bakanı Hillary Clinton'un ABD'nin Kabil BüyükelçiliÄŸi'nde ISAF'a asker veren ülkelerin dışiÅŸleri bakanları için verdiÄŸi kahvaltıya katıldı. Â

 

ZORLU SÜREÇ

Tartışmalı başkanlık seçimlerinden sonra meşruiyeti sorgulanan, giderek artan Taliban sorunu ve yolsuzluk iddialarıyla başı dertte olan Karzai’yi zorlu bir beş yıllık süreç bekliyor.

 

Haberin Devamı

Yemin töreni için dışişleri bakanı olarak Afganistan’a ilk ziyaretini gerçekleştiren Clinton da Washington’ın Karzai’den yolsuzluğa karşı güçlü bir duruş ve şeffaf bir hükümet beklediklerini dile getirdi.

 

Clinton Kabil’de gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Afgan hükümetinin gelecek yıllardaki çabasını desteklemek ve cesaretlendirmek arzusunda olduğunu kaydetti, ancak verdikleri desteğin ülkede güvenliğin sağlanması ve Afgan halkına yansıyacak elle tutulur faydaların görülmesine bağlı olduğunu söyledi.

 

ABD Büyükelçiliği’nde dışişleri bakanları ve üst düzey diplomatlarla yaptığı görüşmelerin ardından Afganistan Devlet Başkanlığı Sarayı’nda Karzai tarafından kabul edilen Clinton, Afgan lider ile 90 dakika kadar süren bir görüşmede bulundu.

 

KARZAİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE SÖZÜ VERDİ

Karzai, Yemin töreni sırasında yaptığı konuşmada yolsuzlukla mücadele edeceğine söz verdi.

 

"Yolsuzluk tehlikeli bir problem" diyen Karzai, yakın zamanda bu sorunu çözmek için Kabil'de bir konferans düzenleyeceklerini belirtti.

 

Haberin Devamı

Afgan lider, seçimlerde rakibi olan ve seçim sürecinde kendisini yolsuzluk yapmakla suçlayan Abdullah Abdullah'a, ülkenin birliği ve refahı için bir araya gelme çağrısında bulundu.

 

Karzai, uluslararası terörizme karışmamış tüm grupları evlerine dönmeye çağırırken, Afganistan'daki savaşı bitirmek için bu süreçte tüm ulusal ve uluslararası kaynakları kullanacaklarını söyledi.

 

Afganistan'daki sivil kayıpların devam ettiğini ifade eden Karzai, NATO ve ISAF ile birlikte sivil kayıpların önüne geçmek için yoğun görüşmeler sürdürdüklerini ifade etti.

 

Güçlü bir ulusal hükümet için güçlü silahlı kuvvetlere ihtiyaç olduğunu kaydeden Karzai, gelecek 2 yılda Afganistan'da faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası güvenlik firmalarının görevinin sonlandırılarak bu işlerin tamamının Afgan güvenlik güçlerine devredilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

 

Haberin Devamı

Afganistan'da yemin töreni nedeniyle bugün resmi tatil ilan edildi. Kabil'e giden bütün yollar güvenlik endişesiyle kapatılırken, başkentin sokaklarında da aşırı güvenlik önlemlerinin alınması dikkati çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!