Karikatür krizinde Türkiye’yi selamladı

Güncelleme Tarihi:

Karikatür krizinde Türkiye’yi selamladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2006 00:00

Avrupa Parlamentosu (AP), "Karikatür krizi" ile ilgili dün onayladığı kararda, Türkiye’nin "diplomatik inisiyatiflerini" selamladı ve bu krizde oynadığı "arabulucu" çabalarını takdir ettiği mesajını verdi.

AP Genel Kurulunun siyasi gruplar tarafından karikatür krizi ile ilgili olarak hazırlanan ortak karar tasarısı kabul edildi. Kararda, "dini nefret yaratarak ve ırkçılık, yabancı düşmanlığı yaparak ifade özgürlüğünün suistimal edilmemesi" çağrısında bulunuldu. Kararda özellikle Arap ülkelerinde karikatürlere tepki olarak meydana gelen şiddet olayları kınandı. Basın ve fikir özgürlüğüne destek verilmesine rağmen tüm taraflar sorumlu davranmaya davet edildi.

Kararda, ifade özgürlüğüne saygılı olmakla birlikte, dini inançlara yönelik hakaret ya da aşağılayıcı bazı unsurlar ile şiddeti teşvik eden görüşlerin, kısıtlanabileceği vurgulanıyor.

Ortak metinde yer almamasına rağmen AP Yeşiller Grubunun, Türkiye’nin konuyla ilgili ortaya koyduğu diplomatik inisiyatifin selamlanması önerisi de kabul edildi. Bunun yanı sıra kararda, rahip Andrea Santoro’nun Trabzon’da "bir dinci fanatik" tarafından öldürülmesi de kınanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!