‘Kara Şahin’ Irak'ta katliam emri vermiş

Güncelleme Tarihi:

‘Kara Şahin’ Irakta katliam emri vermiş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 14:40

Irak'ta yaşanan birçok katliamın arkasında, Amerikan askerlerinin 1993’te Mogadişu’daki kanlı baskınını yöneterek ünlü ‘Black Hawk Down’ (Kara Şahin Düştü) filmine konu olan Albay Michael Steele’in olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, haklarında kasıtlı olarak sivilleri öldürmekten dava açılan birçok Amerikan askeri çıkarıldıkları mahkemelerde sadece kendilerine verilen emirleri uyguladıklarını söylediler. Davalık olaylar farklı yerlerde gerçekleşse de emirleri veren komutan olarak hep Albay Michael Steele gösterildi.

Son olarak eski Irak lideri Saddam Hüseyin’in doğduğu kent Tikrit’te bir askeri üste görülen bir davada Bradley Mason adlı bir Amerikalı er, Samarra’da El Kaide militanlarının kullanıldığından şüphe edilen bir eve düzenledikleri baskın sırasında 3 arkadaşının silahsız 3 Iraklı sivili kahkaha atarak nasıl öldürdüklerini anlattı. Er, bu olayın arkasında da Albay Steele’in olduğunu öne sürdü.

’GÖRDÜĞÜNÜZ HER IRAKLI ERKEĞİ VURUN’

Haberin Devamı

İddiayı ortaya atan sanık askerlerin avukatı Paul Bergrin, müvekillerinin sadece kendilerine verilen emirleri uyguladığını söyledi. Bergrin, askerlere herhangi bir Iraklı erkekle karşılaşmaları durumunda öldürme emrinin verildiğini savundu.Suçlamara konu olan Albay Steele ise yazılı bir açıklama yaparak bu davada tanıklık etmeyeceğini duyurdu. Son dava, sürekli kabuslar gören bir Amerikalı askerin artık yaşadıklarını anlatmak istemesiyle ortaya çıktı.

Son zamanlarda dünya kamuoyu tarafında nefretle kaşılanan bir başka dava da 4 Amerikalı askerin Mahmudiye’de 14 yaşındaki bir kıza tecavüz ederek öldürmeleri olmuştu. Geçtiğimiz yıl da deniz piyadelerinin Haditha’da 12 Iraklı’yı katletmesi üzerine soruşturma açılmıştı.

MADALYALI ASKER

Somali'nin Mogadişu kentinde 1993'te meydana gelen ve 'Kara Şahin düştü' adıyla filme de çekilen olayda özel birlik askerlerini komuta eden Mike Steele, o tarihte binbaşı rütbesiyle bir çok sivilin ölümüne neden olmuştu. Ancak 19 ABD askerinin katledilmesinin gölgesinde kalan olay soruşturmaya bile konu olmadan kapanmıştı. Şu an albay rütbesinde olan Steele, Somali'deki 'üstün hizmetleri'nin ardından 'Bronz Yıldız' ve 'Üstün Liyakat' madalyaları almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!