Kara harekâtı genişliyor mu... İsrail’in yeni hedefi Gazze’nin güneyi mi

Güncelleme Tarihi:

Kara harekâtı genişliyor mu... İsrail’in yeni hedefi Gazze’nin güneyi mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2023 07:00

İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzey sathında kontrolü sağladığını duyurmasının ardından akıllara ‘Şimdi ne olacak’ sorusu geliyor. İsrail, yıkıcı kara harekâtını yüzbinlerce Filistinliyi gitmeye zorladığı güneye de mi genişletecek? Gazze’nin kuzeyinden yüzbinlerce Filistinli evlerini terk ederek güneye göç etmek zorunda kaldı.  Ancak İsrail Ordusu dün güneydeki Han Yunus bölgesine de broşürler atarak Filistinlilerin bölgeyi terk etmelerini istedi.

Haberin Devamı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyinde kontrolü sağladıklarını söylemesinin ardından bir sonraki aşamanın ne olacağı tartışılıyor. Gazze’nin kuzeyindeki tünellerin dışında sahada Hamas’ın egemenliğine son verdiklerini belirten Gallant’ın “Orduya görevlerini tamamlamak için ilerleme yetkisi verdim” demesi, İsrailli güçlerin Gazze’nin kuzeyinin ardından güneyine de bir kara harekatı düzenleyip düzenlemeyeceği konusunu gündeme getirdi.

REHİNELER NEREDE

Zira bugüne dek, Hamas’ın elindeki 242 rehinenin herhangi birine ulaşılmış değil. Bu da Hamas’ın rehineleri Gazze Şeridi’nin güneyine taşımış olabileceğini akıllara getiriyor. İsrailli makamlar, en başından bu yana temel hedefin, Hamas’ın lider kadrosunu yakalayarak örgütü çökertmek ve rehineleri kurtarmak olduğunu belirtse de; Gazze’nin kuzeyinde kontrol sağlamanın söz konusu iki amaç için yeterli olmayacağı değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

GANTZ’DAN GÜNEYE GÖZDAĞI

İsrail’in önümüzdeki günlerde Hamas’ın varlığı ve rehinelerin durumunu öne sürerek kara operasyonunu Gazze’nin güneyine doğru genişletmesinden endişe ediliyor. İsrail’in savaş kabinesi üyelerinden eski Savunma Bakanı Benny Gantz’ın dün basın mensuplarına, Hamas’ın lider kadrosunu, Gazze’nin ya da dünyanın neresine giderse gitsin ‘avlayacaklarını’ söylemesi, söz konusu ihtimali güçlendirmiş durumda. Birleşmiş Milletler yetkilileri, Gazze Şeridi’nin güneyinde, kuzeyden tahliye edilenlerle birlikte iki milyona yakın Filistinlinin çok zorlu şartlar altında yaşadığını belirtiyor.

Kara harekâtı genişliyor mu... İsrail’in yeni hedefi Gazze’nin güneyi mi

Yoav Gallant

FİLİSTİNLİLERE NE OLACAK

İsrail hükümeti, haftalardır Gazze’nin kuzeyinde yaşayan sivillere güneye geçme çağrısında bulunurken aynı anda İsrailli yetkililer de Gazzelilerin Mısır ya da farklı ülkelere göç etmesi gerektiğini dile getiriyor. Önceki gün konuşan İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze’deki Filistinlilerin gönüllü olarak başka ülkelere göç etmesinin en doğru çözüm olduğunu iddia etmişti. İsrail İstihbarat Bakanlığı da 13 Ekim tarihli onaylı belgesinde, Gazze’deki sivillerin Mısır’a zorla göç ettirilmesinin olumlu ve uzun vadeli stratejik sonuçlar doğuracağını öne sürmüş, İsrail hükümeti söz konusu raporu teyit ederek ‘varsayımsal bir alıştırma’ olarak nitelemişti.

Haberin Devamı

BATI KARŞI ÇIKIYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, birçok kez, ABD’nin Gazze Şeridi’nin işgal edilmesine karşı olduğunu vurgulamış, kalıcı barış için Filistin halkının Gazze’de kurulacak yeni yönetimin merkezinde yer alması gerektiğini kaydetmişti. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de savaş sonrasında Gazze Şeridi’nin bazı kısımlarını işgal etme girişimlerinin kabul edilemez olduğunu söylemişti. Borrell ayrıca, “Gazzelilerin farklı bölgelere yerleştirilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu onların haklarını ihlal ediyor ve bölgenin istikrarına tehdit oluşturuyor” diye konuşmuştu.

MISIR, ‘TEHCİR’ AÇIKLAMASINI KINADI

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, dün yaptığı açıklamada İsrailli bakan Smotrich’in Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden başka ülkelere gönderilmesi yönündeki çağrısını kınadı. Filistinlileri Gazze’den çıkartmaya yönelik her türlü girişimin uluslararası düzeyde reddedildiğinin altını çizen Mısırlı bakan, tehcirin savaş suçu olduğu uyarısında bulundu. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi de Filistinlileri Mısır’daki Sina Çölü’ne ya da başka bir yere sürmeye yönelik her türlü girişimin karşısında olduklarını ifade etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!