Kanseri öldüren hap

Güncelleme Tarihi:

Kanseri öldüren hap
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2023 07:00

ABD’li biliminsanları, hedefli kemoterapi yoluyla katı tümörleri yok eden bir ‘kanser öldürücü hap’ geliştirdi. Yeni ilacın meme ve prostat da dahil olmak üzere birçok kanserin tedavisinde etkili olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

20 yıllık bir araştırmanın sonucu olan hap, ABD’nin en büyük kanser araştırma ve tedavi kuruluşlarından biri olan City of Hope’daki araştırma ekibi tarafından geliştirildi. AOH1996 adı verilen molekül, kanserli hücrelere hedefli kemoterapi kullanarak etkili oluyor. Molekül, DNA replikasyonu ve genişleyen tümörlerin onarımı için kritik bir protein olan PCNA’nın kanserli bir varyantını hedef alarak çalışıyor.

BİRÇOK KANSER TÜRÜNDE ETKİLİ

Bu proteinin meme, prostat, beyin, yumurtalık, rahim ağzı, deri ve akciğer kanserlerinin tedavisinde etkili olduğu belirtildi. Cell Chemical Biology dergisinde yayımlanan çalışmada, proteinin 70’in üzerinde kanser hücre hattında test edildiği belirtildi. Sonuçlar, AOH1996’nın “normal hücre üreme döngüsünü bozarak” kanser hücrelerini seçici bir şekilde öldürdüğünü ortaya koydu.

Haberin Devamı

Araştırma ekibinden profesör Linda Malkas, “Sonuçlar umut verici. AOH1996, tümör büyümesini toksisiteye yol açmadan baskılayabiliyor.

KLİNİK DENEY BAŞLADI

Araştırma amaçlı kemoterapötik, şu anda City of Hope’da insanlarda Faz 1 klinik denemesinde” dedi. Çalışmanın başyazarı Long Gu, “Hiç kimse PCNA’yı bir terapötik olarak hedeflemedi çünkü ‘tedavi edilemez’ olarak görülüyordu. PCNA’nın kanser hücrelerinde artan nükleik asit replikasyon hatalarının potansiyel nedenlerinden biri olduğunu keşfettik. Artık sorunlu bölgeyi bildiğimize ve onu engelleyebildiğimize göre, hedefe yönelik kanser ilaçları geliştirmek için süreci anlamak üzere daha derine ineceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!