Kanlı bayram

Güncelleme Tarihi:

Kanlı bayram
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2004 01:56

Irak'ta savaş sonrası ilk Kurban Bayramı, Talabani ve Barzani'nin partilerinin Erbil'deki bürolarına düzenlenen ikiz intihar saldırısına sahne oldu. Bayramlaşma nedeniyle kalabalık olan bürolara yönelik çifte eylemde, aralarında vali ile bakanların bulunduğu 56 kişi öldü, 200 kişi yaralandı.

KUZEY Irak'ın Erbil kentinde KYB ve KDP parti binalarına bayramlaşmak için yüzlerce kişinin toplandığı sırada düzenlenen çifte intihar saldırısı bayramı kana buladı. Aralarında Erbil valisi ve bazı bakanların da bulunduğu 56 kişi öldü, 200 kişi de yaralandı. Ölü sayısının 100’ü aşabileceği bildirildi.

İntihar saldırganları KYB ve KDP bürolarına ayrı ayrı girerek kemerlerindeki bombaları aynı anda patlattılar. Bayramlaşmanın yapıldığı salonlarda yoğun bir kalabalık olması ölü ve yaralı sayısını artırdı.

Parti bürolarında, böyle bir saldırı beklendiği için geniş güvenlik önlemleri alındığı, bu nedenle, bombaların toplantıdan önce binalara yerleştirilmiş olabileceği de tahmin ediliyor. Bu arada görgü tanıkları, saldırılardan önce yabancı bir kişiyi gördüklerini ifade ediyorlar.

EL KAİDE ŞÜPHESİ

KDP ve KYB'nin Ankara temsilcileri saldırıların arkasında El Kaide ile yakın işbirliği içinde olan İslam El Ensar adlı örgütün olabileceğini belirttiler. Bölge yöneticilerinden Muhammed İhsan, KYB'deki saldırıda 60, KDP'deki saldırıda 80 kadar kişinin öldüğünü iddia etti. İhsan, ölenler arasında Erbil Valisi Ekrem Mintik, bölge parlamentosu bakanları Sami Abdurrahman, Şeyh Yezdin ve Saad Abdullah'ın da bulunduğunu bildirdi.

Muhammed İhsan, saldırıların ardından bölgede olağanüstü hal ilan edildiğini, izinli doktorların göreve geri çağırıldığını ve acil kan bağışı çağrısı yapıldığını açıkladı. Yetkililer kent halkını sükunete davet etti.

Erbil'deki morgun yöneticisi Tavana Karen, 56 cesedin kent morguna getirildiğini açıkladı. Hastanelere ise çok sayıda yaralı taşındı. Yaralı yakınları hastanelere akın ederken, hastane yetkilileri, yaralıların çoğunun durumu ağır olduğu için ölü sayısının artmasından endişe ediyor.

Son günlerde Kürtler ve diğer gruplar arasında, Irak'ın geleceğinde kimin ne kadar söz sahibi olacağı konusundaki tartışmalar gerginliği artırmıştı. Irak'taki Amerikan askeri yetkilileri, Kurban Bayramı'nda terör olaylarının artması olasılığına karşı hazırlıklı olmak gerektiğini cuma günü açıklamışlardı. Bu arada ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz dün Bağdat'taki ABD birliklerine sürpriz bir ziyarette bulundu. Wolfowitz, Ekim ayında ilk kez Bağdat'a geldiğinde kaldığı otele roket isabet etmişti.

kurban sofrasI

Bayramın ilk günü sadece kan akmadı, hoş anlar da yaşandı. Irak'ın El Rmetha kentine yeni gelen Japon askerleri, yöre halkıyla birlikte, kendilerinin de alışık olduğu yer sofrasında bayram yemeği yediler. Onlara katılan Amerikalı askerlerse yer sofrasında oldukça zorlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!