Kanada Afganistan'da işkence iddialarını yalanladı

Güncelleme Tarihi:

Kanada Afganistanda işkence iddialarını yalanladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2009 09:26

Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay, Kanada'nın Afganistan'da yakalayıp bu ülke yetkililerine devrettiği tutsakların işkence gördüğü iddialarını yalanladı.

Haberin Devamı

Kanada'nın Afganistan Büyükelçiliği'nde 2006 yılında müsteşar olarak çalışan eski diplomat Richard Colvin'in işkence iddialarını gündeme getirmesinin ardından parlamentodaki muhalefet partilerinin tamamı, genel soruşturma açılmasını istedi.

Eleştirileri hükümet adına cevaplayan Kanada Savunma Bakanı MacKay, Federal Parlamento'da hükümeti adına yaptığı konuşmada, Richard Colvin'in ifadesinin ikinci hatta üçüncü el kulaktan duyma bilgiler olduğunu söyledi.

MacKay, “Richard Colvin'in söylediklerini kanıtlayan tek bir belge yok. Afganistan'a ben ve diğer bakan arkadaşlarım defalarca gittik. Olup bitenleri anlatacak fırsatı vardı. Neden o zaman söylememiş? Afgan mahkumlara işkence yapıldığına ilişkin ispatlanmış tek bir olay yoktur ve bu iddialar doğru değildir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Parlamentodaki muhalefet partilerinden Yeni Demokratlar'ın Lideri Jack Layton ise, “Böylesine önemli ve ciddi iddiaları, halının altına süpürerek temizleyemezsiniz. Hükümet olmanın sorumluluğu, bunun üzerine gitmek ve her sorunun cevabını kamuoyuna vermektir” dedi.

Kanada'nın Afganistan Büyükelçiliği'nde müsteşar olarak çalışan Richard Colvin, önceki gün Federal Parlamento'da kurulan komiteye verdiği ifadede, Afganistan'da görev yaptığı süre boyunca tutukladıkları ve bir süre sonra Afgan hapishanelerine sevkettikleri Afgan mahkumların tamamının işkence gördüğünü söylemişti. Colvin'in açıklamaları dünya basınında da geniş yer buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!