Kampanyasını başlattı... Biden ilk iş Trump’a çattı

Güncelleme Tarihi:

Kampanyasını başlattı... Biden ilk iş Trump’a çattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2024 07:00

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için kampanyasına doğum yeri Pennsylvania eyaletinde başlayan Başkan Joe Biden, ilk konuşmasında eski Başkan Donald Trump’ı hedef aldı.

Haberin Devamı

YIL sonundaki seçimde Cumhuriyetçi Parti’den muhtemel rakibi Donald Trump’ı “Amerikan demokrasisine büyük bir tehdit” olarak tanımlayan Biden, konuşmasının büyük bölümünü 6 Ocak 2021 Kongre baskınına ayırdı. “O gün neredeyse ABD’yi tümüyle kaybediyorduk” ifadesini kullanan Biden, seçimin aynı zamanda demokrasi adına bir test niteliği taşıdığını da vurguladı. Selefini, Nazi Almanyası’nın dilini kullanmakla suçlayan Biden, baskının arkasındaki ismin Trump olduğunu herkesin bildiğini söyledi. “2024 seçiminde demokrasi ve sizin özgürlüğünüz pusulada olacak” diyerek seçmenlerden destek istedi.

‘FELAKET TELLALLIĞI’

Biden’ın sözlerine Donald Trump’ın cevabı gecikmedi. Kendisini Amerikan demokrasisine büyük bir tehdit olarak gösteren rakibini ‘acınası bir felaket tellâllığı’ ile suçlayan Donald Trump, Biden’ın konuşmasında, Amerikan halkını ilgilendiren tek bir konudan bahsetmediğini belirtti.  Joe Biden’ın konuşması boyunca kekelediğini de iddia eden Trump, rakibini tiye aldı. Konuşmasında Kongre baskını ile bağlantıları olduğu iddiasıyla cezaevine gönderilen kişilere de değinen eski Başkan, bu kişilerin ‘rehine’ olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Kampanyasını başlattı... Biden ilk iş Trump’a çattı

YAŞLARI TARTIŞMA KONUSU

Demokrat Partili olan 80 yaşındaki Joe Biden, ikinci dönem için aday olurken, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığında Donald Trump açık ara önde gidiyor. 77 yaşına rağmen Joe Biden’a göre daha sağlıklı olduğunu iddia eden Trump, ‘ABD’yi yeniden büyük yapma’ sloganıyla yine taraftarlarını etrafında topluyor. Anketler, olası bir Biden-Trump yarışında Trump’ın daha şanslı olacağına işaret ediyor.

YÜKSEK MAHKEME TRUMP İÇİN KARAR VERECEK

HAKKINDA yargılamaların devam ettiği eski Başkan Donald Trump’ın 2024 seçimlerinde yeniden başkan adayı olup olamayacağına Yüksek Mahkeme karar verecek.  Yüksek Mahkeme, Trump’ın oy pusulalarının dışında tutulup tutulmayacağına dair hüküm verecek. Davanın olağanüstü bir hızda görüleceğinin işaretini veren Yüksek Mahkeme yargıçları, yargılamanın 8 Şubat’ta yapılacağını açıkladı. Şu ana kadar bazı eyaletlerde Trump’ın oy pusulasında yer alamayacağına dair kararlar çıkmıştı. Buna rağmen ABD medyası, Yüksek Mahkeme’de çoğunluğun Trump tarafından atanan yargıçlardan oluştuğunu öne çıkarıyor. Trump özellikle taraftarlarını 6 Ocak 2021 Kongre baskınına teşvik etmekle itham ediliyor.  Avukatları ise o dönemde başkan olan Trump’ın başkanlık dokunulmazlığı altında olduğunu savunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!