‘Kameranı bütün gün açık tut’ dediler… Haksız fesih depremi… Mahkemenin uzaktan çalışma kararı emsal olabilir!

Güncelleme Tarihi:

‘Kameranı bütün gün açık tut’ dediler… Haksız fesih depremi… Mahkemenin uzaktan çalışma kararı emsal olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2022 10:39

Koronavirüs salgınından sonra hayatlarımıza iyice yerleşen ‘uzaktan çalışma’ kavramı, iş yeri ve çalışma koşullarıyla ilgili alışkanlıkları kökten değiştirmeye devam ediyor. Ancak bu yeni çalışma şekliyle ilgili henüz yerine oturmayan kurallar zaman zaman sıkıntılı durumlar yaratabiliyor. Bunun son örneği ise Hollanda-Florida hattı üzerinde yaşandı…

Haberin Devamı

Hollanda mahkemesi, Florida merkezli bir şirketin, uzaktan çalışan bir elemanına haksız fesih nedeniyle 73 bin dolar borçlu olduğuna karar verdi.

Çalışan, bir ABD yazılım şirketi olan Chetu için Hollanda'dan uzaktan çalıştı. Basına yansıyan detaylara göre, şirket, çalışana 23 Ağustos'ta sanal bir eğitim programı için tüm gün web kamerasını açık tutması gerektiğini söyledi.

"GÜNDE 9 SAAT İZLENMEK İSTEMİYORUM"

Buna karşılık, çalışan Chetu'ya, davanın görüldüğü Hollanda'da sunulan mahkeme belgelerinde ayrıntılı olarak açıklandığı gibi 'bir kamera tarafından günde 9 saat izlenmekten rahat hissetmediğini' söyledi. NL Times'ın haberindeki Hollanda mahkeme belgelerinin çevirisine göre, şirkete 'Bu, özel hayatımın ihlali ve beni gerçekten rahatsız ediyor' dedi. 'Kameramın açık olmamasının nedeni bu.'

Haberin Devamı

Davada adı geçmeyen çalışan, şirketin faaliyetlerini dizüstü bilgisayarından zaten izleyebildiğini ve ekranını da paylaştığını kaydetti.

‘Kameranı bütün gün açık tut’ dediler… Haksız fesih depremi… Mahkemenin uzaktan çalışma kararı emsal olabilir
OFİSTEN FARKI YOK MU?

Ancak Chetu'daki başka bir çalışan, mahkeme belgelerine göre, çalışanların web kameralarını açık tutma zorunluluğunun, bir çalışanın tüm gün fiziksel bir ofiste herkes tarafından görülmesinden 'farklı olmadığını' söyledi.

Üç gün sonra, 26 Ağustos'ta sanal çalışan, mahkeme belgelerine göre 'çalışmayı reddetme' ve 'itaatsizlik' nedeniyle işten çıkarıldı.

İşten atılan çalışan, Chetu'yu bulunduğu Hollanda'da mahkemeye verdi ve kendisine 'verilen derhal işten çıkarmayı haklı çıkarmak için' acil bir neden verilmediğini ve şirketin web kamerasını açık tutma talebinin, onun gizlilik haklarının ihlali olduğunu söyledi.

MAHKEME: YASAL OLARAK GEÇERLİ DEĞİL

Hollanda mahkemesi geçen hafta verdiği kararda, işten çıkarmanın 'yasal olarak geçerli olmadığını' söyleyerek çalışanın yanında yer aldı. Mahkeme, 'İşveren işten çıkarma gerekçelerini yeterince açıklamadı' dedi ve kararına şu cümleyi de ekledi: Ayrıca, çalışmayı reddettiğine dair hiçbir kanıt yok ve bununla ilgili makul bir talimat da yok.

Haberin Devamı

Mahkeme, bir çalışanın kamerasını açık bırakmasının çalışanın özel hayata saygı hakkına aykırı olduğunu da ekledi. Bu karar, davada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'çalışanları gözlemlemek için katı koşullara bağlı olduğunu' söyleyen 8. maddesine atıfta bulundu.

ÖZEL HAYATA MÜDAHALE!

Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 2017 tarihli bir davada verdiği 'bir çalışanın gizli olsun veya olmasın, işyerinde videoyla izlenmesinin, çalışanın özel hayatına önemli bir müdahale olarak değerlendirilmesi gerektiği' kararı da bu vakada verilen kararda etkili oldu.

Konuyu değerlendiren uzmanlar, Hollandalı çalışan Florida'da veya ABD'deki herhangi bir şehirde çalışıyor olsaydı, çalışanın büyük olasılıkla başka çalışma hakkı yasalarına tabi olacağını ve muhtemelen web kamerasını her zaman çalışır durumda tutmayı reddetmek de dahil olmak üzere, herhangi bir nedenle, herhangi bir zamanda istifa etmeye zorlanabileceğini veya kovulabileceğini belirtti.

‘Kameranı bütün gün açık tut’ dediler… Haksız fesih depremi… Mahkemenin uzaktan çalışma kararı emsal olabilir
TOPLAMDA 73 BİN DOLAR TAZMİNAT

Haberin Devamı

Ancak Hollanda mahkemesi, Chetu'nun eski çalışana adil tazminat olarak 48bin 500 dolar, ödenmemiş maaş olarak 2 bin 600 dolar, haksız fesih için 8 bin 126 dolar ve ödenmemiş tatil ödeneği ödemesi gerektiğine karar verdi.

Böyle bir karar için bir temyiz süreci olup olmadığı ise henüz belli değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!