Kadın, kumar yerine 'Yaşamaz'lara servet harcadı

Güncelleme Tarihi:

Kadın, kumar yerine Yaşamazlara servet harcadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2010 20:05

Julius Erwing, Denver Nuggets'li iki defans oyuncunun arasından sıyrılarak potaya yaklaştı, çift elle 'dunk' için baskete sıçradı. NYKnicks'in azman center'ı dirsekleri pota hizasında iken Nuggets'ın kendisi gibi iri oyuncusu Mutombo ile havada karşı karşıya geldi. 2.15 metre boyundaki Nuggets'li topu bir şamarla uzaklaştırdı. Ayakları yere bastığında sporseverlerin ''Başımın üstünden dunk'a müsaade etmem.'' anlamı verdiği parmak sallamayı bir kez daha sergiledi.

Haberin Devamı

Dikembe Mutombo Mplonda Mukamba Jean-Jacques Wamutombo (kısacası DM) Amerikan ligi (NBA)ndeki en ilginç basketbolculardan biri. 44 yaşında, 9 lisan konuşan Mutombo aslen en yoksul ülkelerden biri olan Kongo'lu. 10 çocuklu öğretmen ailede doğan Mutombo 20'li yaşların başında Washington'a gelip Georgetown Üniversitesine giriyor. Amacı daha önceden Amerika'ya göç eden kuzeni Dr. Luis Kanda gibi kalp cerrahı olmak.

Oysa koç'luk yaptığı kolejleri şampiyonluğa taşıyan John Thompson jimnastikhanede izlediği DM'nin 110 kilosu, 2.15 'lik boyuna rağmen sergilediği sürate hayran kaldı. Yardımcısına '' Bu çocuk laboratuara değil, basket potasına yaraşır. Yarın antrenmana getir.'' talimatına verdi. Dikembe eğitimle sporu bir arada götürmeyi başardı, okulunu şampiyonluğa taşıdı.

Mutombo 1991'de Denver Nuggets'da profesyonel  basketbol yaşamına başladı. İlk yıl için aldığı para iki milyon dolar idi. Sonra Atlanta Hawks, Philadelphia 76ers, New Jersey Nets'in üniformalarını giydi, transfer ücretleri 16 milyon dolara yükseldi. 18 yıl süren basketbol kariyerinde kazancı 145 milyon dolara ulaştı. Center ve forvet oyuncusu Dikembe 8 kez NBA'de yılın en iyisi takımına seçildi, dört defa yılın en iyi defans oyuncusu ilan edildi. Şut önlemede 3,289 blok ile NBA tarihinde Olajuwon'un ardından ikinci oldu.

Haberin Devamı

Dikembe, Georgetown mezunu NBA'in yıldız oyuncuları Erwing, Mourning ile çok yakın arkadaş ilişkisi içindeydi. Amerika'ya gelmeden önce basketbol bilgi ve tecrübesi olmayan Kongo'lu oyuncuya okul arkadaşları çok yardım ettiler.

Basketbol dışında yaÅŸamı Atlanta'da eÅŸi ve 7 çocuyla geçen DM spor aleminde en hayırsever oyuncu olarak tanınıyor. Basketbola veda etmeden önce doÄŸup büyüdüğü Kinshasa'da (Kongo'nun baÅŸkenti) bir hastane yapmayı planlayan oyuncu 10 yıl bu proje üstünde çalıştı. Vefat eden annesi Biamba Marie Mutombo  adıyla 3 yıl önce açılan hastaneye ünlü oyuncu kendi parasından 23 milyon dolar verdi. Kongo hükümetinden de yardım istemeyen DM bir vakıf kurup ülkesi dışından bağış toplamaya baÅŸladı. Kazancını kumar masaları, klüplerde anadan uryan kızlara, 10 bin dolarlık ÅŸaraplara harcayan diÄŸer oyuncuların aksine yoksul vatandaÅŸlarına saÄŸlık hizmeti verecek saÄŸlık kampanyasına yöneltti.Â

Haberin Devamı

Sürdürdüğü kampanya ile kısa sürede milyonlarca dolar toplayan Dikembe '' 140 yataklı hastanemizde 360 personek, 26 full-time doktor var. İki hafta önce yeni röntgen sistemleri getirdik. Yıllık işletme masrafımız 3.5 milyon dolar. Yarısını hastalaar ödüyor, geri kalanı bağışlardan karşılıyoruz. Açıldığından bu yana geçen 35 haftada şehrin en yoksul semtinde açtığımız hastanemiz 50 bin hastaya hizmet verdi. Şimdi hedef yatak sayısının 300'e çıkarmak, kadınlar ve çocuklar için bölüm eklemek. Aynı zamanda sıtma ve zatürreeyle mücadele kampanyası başlatmak.'' diyor. Peki Mutombo'yu en mutlu eden nedir?: '' Kongo'lu çocukların yüzde 20'si beş yaşına gelmeden ölüyor. Yaz ortasında hastanemizde doğan 400 gr.lık bir bebeğin yaşamayacağı söylendi, anında ihtimamlı bakıma alındı. Bir ay içinde topaç gibi oldu. Uğraşılarımızın yorgunluğu bu çocuğu düşününce kayboluyor. Doktorlarımız çok çocuğu ölümden kurtardı.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!