Kaçak gerçekten masummuş

Güncelleme Tarihi:

Kaçak gerçekten masummuş
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ünlü TV dizisi Kaçak'taki Dr.Kimble tipinin esin kaynağı olan Amerikalı Dr.Sam Sheppard'ın masum olduğu, ölümünden tam 28 yıl sonra, DNA testi sayesinde anlaşıldı. Doktorun öldürülen karısının üzerinde bulunan kan ve spermin Richard Eberling adlı bir cam siliciye ait olduğu ortaya çıktı.

Yetmişli yıllarda milyonlarca TV izleyicisini merak ve heyecan içinde ekrana kilitleyen ünlü Kaçak dizisinin gerçek hayattaki kahramanı Dr.Sam Sheppard'ın karısını öldürmediği yıllar sonra DNA testiyle kanıtlandı. 1970 yılında sefalet içinde ölen Dr.Sheppard'ın ‘Karım eve zorla giren biri tarafından öldürüldü’ şeklindeki ifadesinin doğru olduğu da kesinlik kazandı.

1984 yılında işlediği bir cinayet nedeniyle halen hapiste bulunan Richard Eberling adlı cam siliciden alınan DNA örneği üzerinde yapılan inceleme sonucu, doktorun öldürülen karısı Marilyn Sheppard'da tespit edilen kan ve spermin bu kişiye ait olduğu ortaya çıktı.

1954 yılında Cleveland'daki evinde karısı Marilyn Sheppard'ı öldürdüğü iddiasıyla tutuklanıp yargılanan Sam Sheppard, 10 yıl hapis yattıktan sonra 1966 yılında dosyayı yeniden ele alan Yüksek Mahkeme'nin kararıyla delil yetersizliğinden beraat etmişti. Dr.Sheppard, dört yıl sonra da karaciğer hastalığı nedeniyle beş parasız ölüp gitmişti.

Sheppard davası, babasının ismini temize çıkarmaya çalışan Sam Reese Sheppard'ın açtığı tashihi karar davasıyla yeniden gündeme geldi. 50 yaşındaki oğul Sheppard, yanlış mahkumiyet kararından ötürü Ohio eyaletinden tazminat istiyor. Ohio Yüksek Mahkemesi'nin Dr.Sheppard'ın ‘masum’ olduğuna karar vermesi halinde Sam Reese Sheppard 2 milyon dolar tazminat alabilecek. 1966 yılındaki beraat kararında doktor, delil yetersizliği nedeniyle ‘suçsuz’ bulunmuş, ‘masum’ olduğu belirtilmemişti. Bu nedenle de tam olarak aklanmamıştı.

Geçtiğimiz eylül ayında, DNA testi yapılabilmesi için Dr.Sheppard'ın mezarı açılarak kemikleri çıkarıldı. Cinayet mahallinde ve doktorun pantolonu üzerinde bulunan kan örneğiyle, naaştan alınan örnek üzerinde yapılan test sonucu, kan izlerinin ne Dr.Sheppard'a ne de öldürülen karısına ait olduğu anlaşıldı. Bu nedenle aynı doktorun ifadesindeki gibi, evde üçüncü bir şahsın bulunduğu kesinlik kazandı. Adli tıp yetkilileri, 1955 yılında yapılan kan testlerinin, katili kesin olarak belirlemek açısından yeterli olmadığını söylediler.

Doktorun oğlu Sam Reese Sheppard asıl katilin, evlerine cam silmeye gelen Richard Eberling olduğunu iddia ediyordu. Eberling'in DNA testine tabi tutulması oğul Sheppard sayesinde gerçekleşti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!