Kaçacak yer yok

Güncelleme Tarihi:

Kaçacak yer yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2014 01:03

İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı operasyon dün birinci haftasını doldurdu, ölü sayısı en az 184. Ateşkes çağrılarına rağmen İsrail hava saldırılarına devam ederken Gazze’nin kuzeyinde binlerce kişi tahliye için yollara döküldü. Bazıları BM sığınaklarına yerleşirken, bazıları ise kaçacak yerlerinin olmadığını, sokakta vurulmaktan korktuklarını söylüyor.

Haberin Devamı

BATI Şeria’da 12 Haziran’da kaybolan üç Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz’da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, bu olayların ardından “Gazze’den gelen roket atışlarını durdurmak ve Hamas’ın askeri gücünü yok etmek için” 7 Temmuz’da Gazze Şeridi’ne “Koruyucu hat” adlı operasyon başlatmıştı. Dün operasyonda bir hafta geride kaldı. Filistin’de can kaybı 184’e ulaştı.

17 BİN FİLİSTİNLİ MÜLTECİ

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın dün İsrail’in Aşdot kentine attığı füzelerden biri “Sdot Miha Askeri Üssü”ne (Kinaf 2) isabet etti. Hamas, ‘İnsansız hava aracı üretiyoruz’ açıklaması da yaparken İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon ise “Hamas, İsrail ile savaşa giriştiğine pişman olacak” dedi. Çatışmalar ve tehditler devam ederken Gazze’nin kuzeyindeki 70 bin nüfuslu Beyt Lahiya beldesinde binlerce Filistinli ise evlerini terk ediyor. “Sivilleri zarar vermek istemiyoruz” açıklaması yapan İsrail ordusu, önceki gün Beyt Lahiya’da havadan, sivillere bölgeyi tahliye etmeleri yönünde bildiri atmıştı. Gazze’de Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA) açıklamasına göre, İsrail’in “Bölgeyi tahliye edin” uyarısının ardından canlarından endişe eden yaklaşık 17 bin Filistinli Gazze’deki Birleşmiş Milletler’e (BM) ait olan, sığınak olarak kullanılan 20 okula yerleştirildi. Beyt Lahiya’dan 27 yaşındaki Rehab, “Burada daha güvende olduğumuzu hissediyoruz. Ama durum zor. Çok az yemek ve su var. Sınıflarda yerde uyuyoruz” dedi.

Kanlı bilanço

Haberin Devamı

Operasyonun birinci haftasında ise kahreden tablo şöyle:
- En az 36’sı çocuk 184 Filistinli öldü, 1.260’ı yaralandı.
- BM’ye göre Gazze’de hayatını kaybedenlerin yüzde 77’si sivil
- Roket saldırılarında İsralli can kaybı yok. 208 İsrailli yaralandı
- İsrail’in Gazze Şeridi’nde vurduğu hedef sayısı: 1470
- G azze’den İsrail’e atılan roket sayısı: 980
- İsrail’in Demir Kubbe Savunma Sistemi’nin hava imha ettiği roket sayısı: 200
- İsrail ordusunun hava saldırılarında 560 ev tümüyle, 12 bin 800 ev ise kısmen zarar gördü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!