Kâbusun mimarı Deif

Güncelleme Tarihi:

Kâbusun mimarı Deif
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2023 07:00

Dünya İsrail’e kabusu yaşatan Hamas saldırısının arkasındaki Muhammed Deif’i konuşuyor. İsrail’in saldırılarına karşı her geceyi başka bir evde geçiren Deif’in kod adının bu nedenle ‘Misafir’ olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Hamas’ın İsrail’e karşı son yılların en büyük operasyonunu düzenlemesinin ardından saldırının arkasındaki isim olarak gösterilen Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Deif dünyanın en merak ettiği isimlerden biri oldu. Kod adı ‘Misafir’ olan Deif’in İsrail istihbaratına yakalanmamak için her gece başka bir Filistinlinin evinde kaldığı için bu isimle anıldığı sanılıyor. Financial Times gazetesine konuşan Gazze’deki El Ezher Üniversitesi’nden Prof. Mkhaimar Abusada, bugüne kadar kutsal bir kişilik olarak kabul edilen Deif’in gördüğü saygının saldırının ardından daha da arttığını belirtti.

TÜNELLERİN FİKİR BABASI

1960’lı yıllarda Han Yunus mülteci kampında Muhammed Diab İbrahim el-Masri ismiyle dünyaya gelen Deif hakkında fazla bilgi bulunmuyor. İsrail’e karşı zaferin ancak silahlı mücadeleyle geleceğine inanan Deif, 1980’lerin sonunda Hamas kurulurken örgüte katılan isimlerden. İzzeddin El Kassam Tugayları’ndaki başarılarıyla örgüt içinde yükselen Deif’in, 1996’da İsrail tarafından gerçekleştirilen bir suikastla öldürülen bombacı Yahya Ayyaş’tan eğitim aldığı biliniyor. Öte yandan Gazze’nin altında örümcek ağı gibi yayılan tünelleri tasarlayan kişinin de o olduğu iddia ediliyor.

Haberin Devamı

‘KARİKATÜR ÇİZİYORDU’

Hamas’ın kurulduğu yıllarda örgütün politbüro üyesi olan Gazi Hamad, yıllar sonra verdiği bir söyleşide eski dostu Deif’i “Baştan beri askeri yola odaklanmıştı. Çok nazikti. Bizi her zaman güldürmek için karikatürler çizen bir vatanseverdi” sözleriyle anlatmıştı.

KOD ADI: ‘MİSAFİR’
BİRÇOK SUİKAST GİRİŞİMİ ATLATTI

İsrail'e yakın kaynaklar ise Deif’i düzenlenen birçok suikastten kurtulduğu için ‘9 canlı kedi’ olarak niteliyor. Kendisini hedef alan suikast girişimlerinin birinde, eşi ve oğlunu kaybeden Deif’in İsrail ordusu tarafından öldürülememesinin arkasında modern iletişim teknolojilerini kullanmamasının da payı olduğunu düşünülüyor. Suikast saldırılarında bir gözünü ve bazı uzuvlarını kaybettiği öne sürülse de son saldırının arkasındaki isim olarak belirtilen Deif’in sağlık durumuna dair net bir şey söylenemiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!