Kabil Marşı: Men Askerem

Güncelleme Tarihi:

Kabil Marşı: Men Askerem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2010 00:00

Afganistan Devlet Başkanı’nın sarayında ve Kabil’in önemli bütün noktalarında Afgan askerleri Türk askerinden eğitim alıyor, Türk askeri gibi giyiniyor, Türk askeri gibi yürüyor ve marşını kendi dilinde “Men Askerem” şeklinde söylüyor.

Afganistan’da görev yapan Çokuluslu Destek ve Yardım Gücü ISAF’in Kabul Bölge Komutanlığı’nı üstlenen Türkiye, Gazi Askeri Eğitim Merkezi’nde Afgan askerlerine eğitim veriyor. Afganistan’ın başka yerlerinde de Afgan asker adaylarına eğitim veriliyor. Hürriyet’in gezdiği hiçbir kampta askerin saçına sakalına karışılmazken iki ülke arasındaki samimi yakınlık Gazi Kampı’nda ilginç sonuçlar veriyor. Başka askeri kampta saçına dokundurmayan Afgan askeri samimiyetine güvendiği Türk askeri gibi olmak için berber koltuğuna oturuyor.

Türk yürüyüşü öğreniyorlar

Diğer kamplarda Afgan askerine Rus döneminin eğitimi veriliyor. Yıllarca Ruslara özgü şekilde kolunu dirsekten içeri kırarak yürüyen askerler bu alışkanlıklarını devam ettiriyorlar. Yabancı eğitmenler “Rus eğitimi almışlar, onlara karışamayız” derken iki ülkenin yakınlığı yürüyüşte de kendini belli ediyor. Afgan askerler canla başla ve gönüllü olarak Türk marşı ile yürüyor. Türk askerler bu fark için “Biz Türkiye’yiz, Afgan’ın iyiliği için elimizden geleni yapıyoruz, onlarda bunu biliyor, Türk askeri gibi yürüyor” diyor. Afgan askerler Türk yöntemi ile adım atarken kendi marşlarını söylüyor; ancak “Men askerim” diye başlayan marş Türk eğitmenlerin, “Aferin asker” sözü ile kesiliyor. Her, “Aferin asker”e, Afgan askerler de Türkçe ‘sağol’ yanıtı veriyor.

Ortak kelimeler var
/images/100/0x0/55ea4999f018fbb8f87623e1

Tavla oynayan her Türk’ün Farsça söylediği ‘yek, dü, se, penç, beş, şeş’ dışında Farsça “ben” anlamına gelen “men” kolay anlaşılan kelimeler arasında yer alıyor. Ancak Afgan Dhari dilinde kullanılan zaman, vakit, dakika, saat, millet, ordu, talim terbiye, idman, teşekkür, asker, baba, ana, kardaş, köfte kelimeleri Türkçe’de olduğu gibi kullanılıyor.

Türk selamı

Afgan askerine Türk askerine verilen eğitimin aynısı veriliyor. NATO standartlarına göre bir askerin silahını 1 dakika içinde takması gerekiyor. Türk eğitmen de parçalara ayrılmış M-16 silahının takılması için Afgan askerine “yek dakika” veriyor. Silahını 1 dakikada monte eden asker önce Türk asker selamını, ardından da kendi dilinde tekmilini veriyor. Göğsünde ise Türk ve Afgan bayraklarının rozetini taşıyor.

Kandahar harekâtı aşirete soruluyor

AFGANİSTAN Devlet Başkanı Hamid Karzai ve bu ülkedeki Amerikan güçlerinin komutanı General Stanley McChrystal, Taliban’ın kalelerinden olan Kandahar kenti ve çevresine yönelik operasyon öncesinde dün “aşiretleri ikna turuna” çıktı. İkili, ülkenin güneyindeki köy ve kasabalarda tek tek tüm aşiret liderleriyle biraraya gelerek, 30 bin Amerikan askerinin bölgeye gireceği büyük harekattan önce destek istedi. Karzai, bölge halkının tedirgin olduğunu, ancak operasyonun güvenlik getireceği konusunda onları ikna etmeye çalıştıklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!