Kabarık listeyle Paris alışverişi

Güncelleme Tarihi:

Kabarık listeyle Paris alışverişi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2007 00:00

Top sakallı, gözlüklü imajıyla dikkat çeken Kaddafi, Paris’e Airbus uçak ve nükleer santralın da bulunduğu milyarlarca dolarlık alışveriş listesiyle gidiyor. Bulgar hemşireleri serbest bırakan Kaddafi’nin arabulucu Fransa’ya bu alışverişi şart koştuğu konuşuluyor.

ULUSLARARASI toplumdan uzun süre dışlandıktan sonra, ABD ve AB ülkelerinin yeniden ilişki kurmaya başladığı Libya lideri Albay Muammer Kaddafi, beş günlük Paris ziyaretine yarın başlıyor. 1973 yılının kasım ayından bu yana bu ülkeye ilk ziyaretini yapacak olan Kaddafi’nin "çöl geleneklerine hürmet" amacıyla kalacağı zeminden ısıtmalı Bedevi çadırı, Elysee Sarayı’nın bitişiğindeki 19. yüzyıl málikanesi Hotel de Marigny’nin bahçesine kuruluyor.

HEMŞİRELERE AF

1969’da darbeyle iktidara gelen ve ülkesinin uzun süre terörist ülkeler listesinde yer almasına neden olan Kaddafi, bizzat Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin davetiyle bu ülkeye gitti. Sarkozy, Kaddafi ile üç gün içinde biri akşam yemeğinde olmak üzere iki kez bir araya gelecek. Ancak Fransa’da özellikle muhalif siyasetçiler ve aydınlar, "büyük bir terörist ve uluslararası fidyeci" olarak niteledikleri Kaddafi’nin ziyaretini kınıyor. Kaddafi’nin oğlu Seyf el İslam, babasının resmi ziyareti sırasında 3 milyar euroluk ticari jet alımı için Airbus ile anlaşma imzalanacağını söyledi. Oğul Kaddafi, nükleer reaktör ve savunma sanayii ekipmanı için de milyarlarca euroluk anlaşmalar beklediğini söyledi. Fransız şirketleri, son dönemde Libya’da üç önemli havalimanı projesini zaten garantilemişti.

1989 yılında bir Fransız uçağının Nijer semalarında içindeki 170 yolcuyla birlikte düşürülmesinde sorumluluğu kabul eden ve terörizmi kınayıp kitle imha silahlarından vazgeçtiğini açıklayan Libya, son olarak çocuklara AIDS bulaştırmakla suçlanan Bulgar hemşireleri, Fransa’nın arabulucuğunda serbest bırakmıştı.

Alışveriş listesinde neler var

LİBYA lideri Muammer Kaddafi’nin Fransa ziyaretinin temelini oluşturduğu söylenen milyarlarca euroluk "alışveriş listesi" şöyle:

Değeri üç milyar doları aşan Airbus yolcu uçakları

Fransız yapımı Rafale savaş uçakları

Askeri donanım

Bir nükleer reaktör

300 milyon euro değerinde elektrik altyapısı

Yeni imajıyla tazminat talebi

LİBYA lideri Kaddafi, dün Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılan AB-Afrika zirvesine katıldı. Zirve öncesinde Lizbon Üniversitesi’den bir konuşma yapan Kaddafi, hem son moda güneş gözlükleri ve top sakalıyla ortaya koyduğu yeni imajı ve hem de sömürgecilik çıkışıyla dikkat çekti. Kaddafi, "Sömürgeci güçler, sömürdükleri ve zenginliklerini yağmaladıkları halklara tazminat ödemeliler" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!