Kabadayı Sarkozy artık tepki çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Kabadayı Sarkozy artık tepki çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2009 00:00

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin kullandığı "kaba" dil, tepki çekmeye başladı. Fransız Dili Haftası’nın bir numaralı hedefi "küfürbaz Sarko" oldu.

GEÇEN YIL yıl bir tarım fuarında kendisine tepki gösteren çiftçiyi "Defol git, zavallı hödük" diye azarladığından beri ismi "küfürbaza" çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, son olarak Fransız Dili Haftası’nda eleştirilere hedef oldu.

Hukuk eğitimli Sarkozy, "halk adamı" olarak algılanmak umuduyla Fransız liderlerin seçkin stilini terkedip sokak diliyle konuşmaya başlamıştı. 2007’deki seçimleri bu taktikle kazanan Sarkozy, ölçüyü kaçırmaya başladı.Le Parisien, "Moliere, Sarkozy’i duysa mezarında takla atardı" diye yazdı. Gazete, Sarkozy’nin dille ilgili kendisine özgü kullanımlarına "Sarkozizma" adını verdi. Sarkozy argo kelimeler seçmekle kalmıyor, fiiller uydurup zamirleri de yanlış şekilde kullanıyor.

"Sauvez les Lettres" adlı dil derneğinin başında bulunan Fanny Capel, "Devletimizin başında bir ’un beauf’ (mecazen cahil) var" dedi. Académie Française üyesi yazar Jean-Marie Rouart da, Sarkozy’nin kötü diliyle gençlerin vulgarlığını taklit ettiğini ve onlara kötü örnek olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!