K. Kore nükleer programından vazgeçiyor

Güncelleme Tarihi:

K. Kore nükleer programından vazgeçiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2005 14:50

Çin'in başkenti Pekin’de devam eden Kore Yarımadası nükleer görüşmelerinde varılan sonuca göre, Kuzey Kore nükleer çalışmalarını durduracak ve uluslararası anlaşmaların gereklerini yerine getirecek.

Haberin Devamı

Anlaşmaya katılan heyetler bugün alkışlarla sonucu açıkladı. Böylece iki yılı aşkın süredir devam eden müzakereler tamamlanmış oldu.

Anlaşmaya göre Kuzey Kore, devam ettirmekte olduğu tüm nükleer çalışmaları durduracak ve nükleer konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın uluslararası anlaşmalarına katılacak. Ayrıca anlaşmaya göre, Kore Yarımadası’nda nükleer ile ilgili olarak yapılacak denetlemeler tüm taraflarca kabul edilmiş oldu.

KUZEY KORE VE ABD, BİRBİRLERİNİN EGEMENLİĞİNE SAYGILI OLACAK

Varılan anlaşmada, Kore Yarımadası’nda nükleer silah bulundurulmayacağı ve ülkelere (Kuzey Kore’ye) nükleer ya da konvansiyonel silahlar bahane edilerek herhangi bir saldırı yapılmayacağı belirtiliyor.
Anlaşmaya göre Kuzey Kore ve ABD, birbirlerinin egemenliklerine saygılı olacak ve uluslararası barış içinde bir arada yaşamanın kurallarına göre ilişkilerde normalleşmeye gidilecek.

Haberin Devamı

Ülkeler kasım ayında görüşmelere devam edecek ve konuşulanları somutlaştıracak. Bir ABD delegesi bunun uzun bir süreç olacağını açıkladı.

Görüşmeler 2003 yılının ağustos ayından bu yana Çin, Japonya, Rusya, Güney Kore, Kuzey Kore ve ABD arasında devam ediyordu. 4’üncü tur görüşmelerin ilk bölümü 26 Temmuz - 7 Ağustos arasında yapılmış, 2’nci bölüme ise 13 Eylül’de başlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!