Kábus 8.7 ile döndü

Güncelleme Tarihi:

Kábus 8.7 ile döndü
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2005 01:51

3 ay önce, tsunami felaketi yaşayan Güney Asya dün gece de 8.7’lik depremle sarsıldı. Dünya ‘Kábus geri döndü’ paniği yaşadı. Felaketi yaşayan tüm ülkelerde alarm verildi.

26 Aralık’ta 300 bin kişinin hayatına mal olan 9 şiddetindeki deprem ve ardından gelen tsunami felaketinin yaşandığı bölgede dün yine kábus yaşandı. Sumatra adası açıklarında meydana gelen 8.7 şiddetindeki deprem sonrası, tsunami korkusuyla bölge boşaltıldı. Endonezya’nin Nias adasında yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetti.

ENDONEZYA’nın Sumatra adası açıklarında Hint Okyanusu’nda dün Richter ölçeğine göre 8.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından 26 Aralık’ta 300 bin insanın hayatını kaybetmesine neden olan bölgelerde tsunami uyarısı yapıldı. Olası bir tsunaminin gerçekleşeceği belirtilen üç saat boyunca bölgede korku dolu saatler yaşandı.

Türkiye saati ile 18.09’da gerçekleşen deprem, bir anda dünya gündemine bomba gibi düştü. Depremin Richter ölçeğine göre 8.7 büyüklüğünde olduğunu açıklayan Amerikalı uzmanlar, depremin merkez üssünün bin kilometre çervesindeki sahil şeridinin boşaltılması uyasından bulundular.

Depremin büyüklüğü yine karmaşaya neden oldu. ABD Jeoloji Enstitüsü depremin 8.2 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Ardından Japonya depremin büyüklüğünü 8.5 olarak dünyaya duyurdu. Amerikalı yetkililer son olarak, depremin Richter ölçeğine göre 8.7 büyüklüğünde olduğunu ifade ettiler.

NİAS’TA 300 KİŞİ ÖLDÜ

Endonezya’da elektrik hatlarının devrilmesine yol açan depremin Hindistan’ın Andamans ve Nicobar Adaları ve Malezya’dan da hissedildiği belirtildi. Endonezya’nın Nias adasında evlerin yüzde 70’inin hasar gördüğü ve yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 26 Aralık’taki depremde, adada 340 kişi ölmüş, 10 bin kişi evsiz kalmıştı.

Tsunami uyarılarına ilk cevap Tayland’dan geldi. Üç ay önceki depremde 1900’ü yabancı 5000 kayıp veren Tayland kıyı kesimlerinde tsunami uyarısı yaptı ve halkın sahil şeridini terk ederek daha yüksek bölgelere çekilmesi istendi. Tayland’ın ardından Sri Lanka da vatandaşlarını olası bir tsunami olayına karşı uyardı. Sri Lankalı yetkililer ülkenin doğusunda bulunan yerleşim birimlerinin boşaltıldığını duyurdular. Hindistan hükümeti de depremden sonra tsunami ihtimalini göz önüne alarak 26 Aralık’tan sonra oluşturduğu acil kontrol merkezini yeniden faaliyete geçirdi. İlk olarak Andamans ve Nicobar Adaları’nda, daha sonra kıyı eyaletlerinden Tamil Nadu’da ve son olarak da bütün sahil şeridinde tsunami uyarısı yapıldı. 26 Aralık’taki tsunaminin en büyük yıkımı gerçekleştirdiği Endonezya’nın Banda Aceh bölgesinde halk depremin ardından evlerini terk etti. Malezya’da da kıyı bölgelerinde yaşayanlardan evlerini terk etmeleri istendi. ABD yönetimi de bölgede yaşayan diplomatlarını olası bir tsunami konusunda uyararak dikkatli olmalarını istedi.

Ancak beklendiği gibi bir tsunami gerçekleşmedi sadece Hint Okyanusu’ndaki Cocos Adaları’nda çok küçük çapta bir tsunami meydana geldi. Cocos Adaları, depremin merkez üssünün güneyinde yer alıyor. Uzmanlar, depremin oluşturacağı muhtemel dev dalgaların yönünün, Hint Okyanusu’nun güneyindeki Mauritius adaları olacağı tahmininde bulundu. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi’nden Robert Cessaro, 26 Aralık’taki depremin, birikmiş enerjiyi depremle birlikte kuzeye doğru gönderdiğini, bu depremin ise enerjisinin büyük bölümünü muhtemelen tam tersine, ‘bir enerji demeti biçiminde güneye yönlendireceğini’ belirtti. Bu açıklamaların ardından Mauritius adasında tsunami uyarısı yapılırken, Tayland, Sri Lanka, Hindistan ve Endonezya, dev dalga tehlikesinin geçtiğini ve kıyı şeridinin boşaltılmasına son verildiğini açıkladı.

Amerikan Jeoloji Enstitüsü ise, açık okyanusta 8.7 büyüklüğündeki bir depremin ardından tsunami ihtimalinin ‘yüzde 100’ olduğunu belirtti.

Yükseklere kaçtılar

DEPREM, bölgede yaşayan halkın tsunami olasılığıyla korkulu saatler geçirmesine neden oldu. Endonezya’nın Banca Aceh bölgesinde halk camilere sığınırken, Malezya’dan hissedilen deprem panik yarattı. Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da depremin ardından otel ve binalar boşaltıldı. Halk geceyi sokaklarda geçirdi. Depremden sonra elektriklerin kesildiği Sumatra Adası ile yöredeki yerleşim birimlerinde halk araçlarına ve motorlarına binerek korku ve panik içinde yüksek kesimlere kaçıştı. Fransa’nın Strasbourg kentindeki Yeryüzü Fizik Enstitüsü Tektonik Laboratuvarı’ndan yapılan açıklamada, Endonezya açıklarında meydana gelen depreminin ardından açığa çıkan enerjinin, 26 Aralık’takinden 30 kere daha az olduğu söylendi. Dünkü depremin merkez üssünün 26 Aralık’taki depreminkine yakın olduğunun söylenebileceğini belirten yetkililer, ‘Aradan geçen zamana bakılırsa bunun bir artçı deprem olduğundan söz etmek kesinlikle mümkün değil. Bu, aynı sismik bölgede meydana gelen yeni bir deprem. Merkez üssü okyanus yüzeyinin maksimum 40 kilometre altında, yani bu yüzeysel bir deprem, bu da bu depremi tehlikeli kılıyor’ ifadesini kullandı.

26 Aralık’taki tsunamide 300 bin kişi can vermişti

Hint Okyanusu’nda dün meydana gelen depremle hemen hemen aynı bölgede 26 Aralık 2004’te yaşanan ve dünyada son 40 yılın en büyüğü kabul edilen 9.2 büyüklüğündeki deprem ve tsunamide 300 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Tsunamide ölen 174 bin kişinin cesedine ulaşıldı. 106 bin kişi de tsunami dalgalarında kayboldu.

Batı Afrika kıyılarına kadar ulaşan tsunami dalgaları, bölgedeki toplam 11 ülkede 1,5 milyondan fazla kişinin evsiz kalmasına yol açtı.

UZMAN GÖRÜŞÜ

Farklı sistem

İSTANBUL Teknik Üniversitesi, Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Tuncay Taymaz, dünkü depremin 26 Aralık 2004’te meydana gelen depremden farklı bir blok üzerinde meydana geldiğini söyledi. Taymaz şöyle konuştu: ‘Depremin oluştuğu derinlik yaklaşık 21 km. Depremin yırtılma süreci yaklaşık 2 dakika. Kırılan fayın 21 km derinlikteki yanal toplam atımı 8 metre. Bindirme dediğimiz dalma batma zonu üzerinde özellikle sağ yönüne doğrultu atımlı fay bileşeni var. Sağ doğrultu atımının depremin Kuzey’den Güney’e doğru hareket ettiğini gösteriyor. Deniz yüzeyinde düşey atım çok fazla olmadığı için de aradan geçen iki saatten fazla zaman içinde tsunami oluşmadı. Düşey atım olmamasından dolayı tsunami oluşmadı.’

Aceh’te 40 Türk

ENDONEZYA’nın başkenti Cakarta’ya yaklaşık 1500 kilometre uzaklıkta Hint Okyanusu’nda meydana gelen 8.7’lik deprem sonrası Türkiye’nin Cakarta Büyükelçiliği, Bande Aceh’te bulunan Türk kurtarma ekipleri ile irtibata geçti. Ankara’ya ulaşan ilk bilgilere göre Cakarta Büyükelçiliği değişik sivil toplum kuruluşlarında hizmet veren ve 26 Aralık’taki tsunami felaketi sonrası Bande Aceh’in yeniden yapılanmasında yardımcı olan 40 kadar Türk ile irtibat kurmayı başardı. Depremin duyulmasından sonra Türkler’in olası tsunami felaketine karşı havaalanında toplandıkları ve bölgenin yüksek yerlerine doğru harekete geçtikleri öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!