Japonya'ya taze "Kan"

Güncelleme Tarihi:

Japonyaya taze Kan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2010 11:13

Japonya'da iktidardaki Demokratik Japonya Partisi (DPJ), Başbakan Yukio Hatoyama'nın istifasının ardından, başkanlığa Maliye Bakanı Naoto Kan'ı seçti. Bu durumda Kan'ın ülkenin yeni başbakanı olmasına da neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı

Parti başkanlığı için Parlamentonun temsilciler meclisi kanadında çevre komitesi başkanlığı yapan Shinji Tarutoko ile yarışan 63 yaşındaki Naoto Kan, rakibinin aldığı 129 oya karşılık 291 oyla parti başkanlığını kazandı.

Kan, oylamadan sonra parti üyelerine "yeni bir başlangıç" sözü verdi. Eğer DPJ ağırlıklı meclis de onaylarsa Kan başbakan seçilecek.

DPJ üyelerine yaptığı konuşmasında, ABD'yle ittifakın Japonya diplomasisi için bir "köşe taşı" olmaya devam edeceğini söyleyen Kan, Hatoyama'nın başbakanlığı sırasındaki en büyük mesele olan Okinawa Adası'ndaki ABD üssü hakkında bir açıklama yapmadı.

Japon Yomiuri Shinbun gazetesi Kan'ın, "Başbakan Hatoyama yeni bir DPJ için kapıyı aralamıştı" dediğini yazdı.
 
Japonya'da Kan'ın da aralarında olduğu Bakanlar Kurulu, çarşamba günü istifa eden Başbakan Yukio Hatoyama'nın halefinin seçilmesi sürecini kolaylaştırmak amacıyla bugün toplu olarak istifa etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!