Japonya'dan Türk kültürüne hibe

Güncelleme Tarihi:

Japonyadan Türk kültürüne hibe
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2009 13:34

Japonya Hükümeti, 1986'dan buyana Dr. Sachihiro Omura’nın başkanlığında yürütülen Kaman Kalehöyük arkeolojik kazılarının ardından, şimdi de bölgeye kazıda çıkan eserlerin sergilenebilmesi için, 436 milyon Japon Yeni (yaklaşın 7 milyon TL) harcayarak “Arkeloji Müzesi” yaptı.

Kırşehir’in Kaman ilçesinde bulunan Kalehöyük’de yürütülen arkeoloji kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile 1986'dan buyana Dr. Sachihiro Omura’nın başkanlığında Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından yürütülüyor. Japonya Hükümeti, şimdi de kazılarda çıkarılan, Eski Tunç Çağından Osmanlı dönemine kadar olan pek çok eserin sergilenmesini de sağlayacak. Japonya Hükümeti'nin kültür hibesiyle inşa edilmiş olan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde, bu kazılarda toprak üstüne çıkan başlıca eserlerin sergilenmesinin yanı sıra korunması ve araştırılması mümkün olacak.

Japonya Hükümeti'nin kültür hibesiyle inşa edilmiş olan “Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi” teslim töreni ise, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Japonya Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, Kırşehir Valisi Lütfullah Bilgin ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura’nın katılımıyla 8 Nisan’da Kaman’da gerçekleştirilecek. İnşa edilmiş olan müzenin, bölgedeki turizm faaliyetlerinin gelişmesine, dolayısıyla Türk ekonomisinin kalkınmasına destek olması da hedefleniyor. Bunun yanı sıra müzenin Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin yeni sembollerinden biri olması ve iki ülke arasındaki kültürel ve bilimsel etkileşimin daha da gelişmesine temel teşkil etmesi temenni ediliyor.

Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin inşa projesinin, Japon hükümeti tarafından tahsis edilen hibe tutarının ise 436 milyon Japon Yeni (4 milyon 384 bin ABD Doları) olduğu belirtiliyor.

20 PROJEYE 1 MİLYAR YEN

Öte yandan Japon Hükümeti tarafından, Türkiye'de ilk olarak 1983'de Ankara Üniversitesinde görsel işitsel ekipman hibe edilirken, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin inşa projesine kadar toplam 1 milyar 260 milyon Japon Yeni (12 milyon 670 bin ABD doları) tutarında 20 proje gerçekleştirildiği kaydediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!