Japonya'da kesintisiz eğitim

Güncelleme Tarihi:

Japonyada kesintisiz eğitim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye ilk ve orta dereceli okulları birleştirip zorunlu eğitimi 8 yıla çıkartmaya çalışırken, Japonya orta dereceli okullarda kesintisiz eğitim dönemini başlatıyor. Ortaokul ve liseleri birleştirip orta dereceli eğitimi kesintisiz hale getiren yeni düzenlemeyle ortaokullar tarihe karışacak.

Başbakan Haşimoto'nun talimatı ile Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeler bu yasama yılının başında Japon Meclisi tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemeye göre eskiden 6 + 3 + 3 olarak uygulanan ( İlkokul 6 yıl, ortaokul 3 yıl, lise 3 yıl) eğitim sistemi şimdi 6 + 6 (ilkokul 6 yıl, lise 6 yıl) olarak uygulanacak. Yeni sistemde mecburi eğitim yılı 9 yıl olarak korunacak. Kesintisiz uygulanacak olan lise eğitiminin ilk 3 yılı zorunlu olacak. Öğrenci istediği takdirde mecburi eğitimini tamamladıktan sonra eğitimini bırakabilecek.

Yeni düzenlemelerle Japonlar dünya litaretürlerine soktukları eğitim sistemlerini hafifletmeye çalışıyorlar. Japon eğitim sisteminde yapılan reformlar çerçevesinde hazırlanan yeni düzenlemeyle ortaokuldan sonra yapılan sınavlar da ortadan kalkacak.

Başbakan Haşimoto'nun ülkeyi 21'nci yüzyıla hazırlayabilmek için gerçekleştirdiği reform çalışmaları çerçevesinde eğitimde yapılan yeniden düzenlemelerle üniversiteye giriş sınavları da kolaylaştırılıyor. Ülkede temel eğitim 9 yıl olmasına karşılık Japonların yüzde 98'i en az lise eğitimini tamamlıyor. Fakat lise mezunlarının ancak yüzde 35'i üniversite eğitimine devam edebiliyor.

Üniversite giriş sınavları kolaylaştırılırken, üniversite eğitimi ve mezuniyeti zorlaştırılıyor. Böylece üniversite girişlerinde fırsat eşitliği yaratılarak herkesin üniversiteye girmesine olanak tanınıyor. Yeni düzenlemelerle lise eğitimini kesintisiz tamamlayan öğrencilerin lisede aldıkları kredileri üniversiteye aktarmalarına da olanak sağlanıyor. Japon Hükümeti eğitim sisteminde yapılması planlanan reformlara yönelik halkın görüşünü alabilmek için yaptırdığı anket çalışmalarında ise sıradan Japon vatandaşlarının yüzde 86'sının eğitim sisteminin tekrar elden geçirilmesini istedikleri ortaya çıktı. Ancak eğitim sisteminin değiştirilmesini isteyenler ne tür değişiklik yapılması konusunda ise kesin bir karar verebilmiş değiller.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!