Japonya-Çin arasında "sızıntı video" krizi

Güncelleme Tarihi:

Japonya-Çin arasında sızıntı video krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 00:00

Japonya ve Çin’in paylaşamadığı adaların bulunduğu Doğu Çin Denizi’nde, Çinli balıkçı teknesiyle Japon Sahil Güvenlik teknelerinin karşı karşıya geldiği olayın neden olduğu gerginlik, internete düşen bir videoyla yeni bir boyut kazandı.

Haberin Devamı

DOĞU ÇİN DENİZİ'NDE SICAK DAKİKALAR/WEBTV

 

Eylül ayında yaşanan olayda, Çin’e ait bir balıkçı teknesi, Japonya’ya ait sahil güvenlik teknelerinden biriyle çarpışmış ve iki ülke arasında son yılların en ciddi siyasi krizi patlak vermişti.

 

Her iki ülkede büyük protestolara neden olan olayın ardından, Çin, özür dilenmesi ve tazminat ödenmesini talep ederken, Japonya, hasar gören sahil güvenlik teknesi için tazminat istemişti.

 

VİDEOSU İNTERNETE SIZDI

Birkaç gün önce, eski bir Japon Sahil Güvenlik çalışanının, yaşanan olaya ait görüntüleri video paylaşım sitesi YouTube’a sızdırmasıyla, gerginlik yeni bir boyut kazandı. Videoyu internete koyan Masaharu Isşiki, “ülkesinin çıkarı adına” bu kararı verdiğini belirtti.

Haberin Devamı

 

Cuma günü YouTube’da yayına giren video, aynı gün içinde Japonya’daki tüm televizyon kanallarına düştü.

 

Bugün Tokyo’da düzenlenen bir basın toplantısında açıklamalarda bulunan Isşiki, Çinli balıkçı teknesinin Japon sahil güvenlik teknesine çarptığını belirtti ve videoyu internete sızdırdığı için kendisini savundu.

 

“Hükümetin direktifleri ve halkın çıkarları arasında tercih yaparak” hareket ettiğini söyleyen Isşiki’nin sızdırdığı video, yaşanan olaydan Japonya’yı sorumlu tutan Çin’i öfkelendirdi.

 

KAHRAMAN OLDU

Milliyetçi görüşleriyle tanınan Tokyo Valisi Şintato İşhihara, Isşiki’nin videoyu internete sızdırma kararını överek, hükümetin yaşanan gerginlikte ortaya koyduğu zayıf duruşu eleştirdi.

 

İşhihara, “Japon halkı adına, kalbimin derinliklerinden içten saygı ve minnettarlığımı sunuyorum… Hainler hükümetinin bir vatanseveri yargılaması gibi bir şey düşünülemez” dedi.

Haberin Devamı

 

Muhafazakar radyo programcısı Hakru Aoba ise “ailesini ve işini, hatta hayatını feda ederek hareket ettiğini” belirttiği İşhiki’yi “kahraman” ilan etti.

 

Doğu Çin Denizi’nde bulunan ve Japonya’da Senkaku, Çin’de ise Diaoyu olarak bilinen adalar, uzun yıllardan beri iki ülke arasında gerginliğe neden oluyor. Çin’in topraklarına katmak istediği adalar, Tokyo’nun kontrolünde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!