Japon koalisyon hükümetinde çatlak

Güncelleme Tarihi:

Japon koalisyon hükümetinde çatlak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2010 13:54

Japonya'da hükümetin küçük ortağı Sosyal Demokrat Parti, Başbakanın Okinava adasındaki Amerikan üssünün kaldırılması sözünden dönmesi yüzünden koalisyondan ayrılmaya karar verdi.

Başbakan Yukio Hatoyama cuma günü, aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti başkanı olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Tüketici İşleri Bakanı Mizuho Fukuşima'yı, ABD üssünün Okinava'nın daha az kalabalık bir yerine taşınmasıyla ilgili Japonya-ABD anlaşmasını imzalamayı reddetmesi üzerine kabinedeki görevinden almıştı.

NHK televizyonu ve Kyoto ajansının haberine göre parti yöneticileri, bugün yaptıkları bir toplantıda koalisyondan ayrılma kararı aldı.

Küçük olduğu için Sosyal Demokrat Parti'nin ayrılmasının, Hatoyama başkanlığındaki hükümetin devrilmesine yol açması ihtimal dahilinde görülmüyor, ancak zaten seçmenlerce zayıf bir lider olarak görülen Hatoyama'ya darbe vuracağı belirtiliyor.

Hatoyama, geçen sene başarılı seçim kampanyasında, Futenma üssünün Okinava'dan tamamıyla kaldırılabileceğini söylemişti. Başbakanın bu sözünden dönmesi, sadece sosyal demokratları değil, üssün bulunduğu yerin ahalisini de kızdırdı.

Koalisyon ve muhalefet partileri, sözünü tutmayan Hatoyama'ya istifa çağrısında bulundu. Hatoyama ise görevine devam edeceğini ilan etti.
1960'ta imzalanan ortak güvenlik anlaşması çerçevesinde Japonya'da, yarısından çoğu Okinava'da olmak üzere 47 bin Amerikan askeri bulunuyor.

Okinava sakinleri, uzun zamandır ABD askerlerinin varlığından rahatsız. Sosyal Demokratların meclisin alt kanadında 7, üst kanadında ise 5 sandalyesi bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!