Japon kadınları taciz kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Japon kadınları taciz kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Japonya'da yapılan bir araştırma, kamu işyerlerinde çalışan kadınlardan yaklaşık yüzde 70'inin her türlü cinsel tacize maruz kaldığını ortaya çıkardı.

Ulusal Personel İdaresi'nin (NPA) Temmuz ve Eylül ayları arasında yaptığı ve dün açıkladığı araştırmaya göre, son zamanlarda bu konudaki bazı düzelmelere rağmen, işyerlerinde cinsel taciz hala sorun olmaya devam ediyor.

Araştırmaya katılan 1948 kadından yüzde 69.2'si Nisan 1999'dan bu yana en az bir kere cinsel tacizle karşılaştıkları şikayetinde bulundu.

Kadınların yüzde 2.2'si meslektaşları tarafından cinsel birleşmeye zorlandığını söylerken, yüzde 55.6'sı tacizin işyerlerindeki performanslarını etkilemediğini, yüzde 17'si ise bu yüzden işini bırakmayı düşündüğünü kaydetti.

NPA'ya göre, kadınlara yönelik cinsel taciz yöntemleri içinde cinsel şakalar yapmak, çıplak fotoğraflar göstermek ve bir kadının görünüşüyle ilgili erkek çalışanların yorumlarını dinlemek bulunuyor.

Kadınlar, erkek meslektaşlarının kendilerinden çay ya da bira servisi yapmalarını istediğini ya da işyerlerindeki karaoke partilerinde erkeklerle düet yapmaya zorlandıklarını anlattılar.

Araştırmaya katılan 2055 erkekten yüzde 37'si de cinsel tacize maruz kaldıklarını söylerken, araştırmada erkeklerin şikayetleri konusunda ve tacizcilerin erkek ya da kadın olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.

NPA yetkilisi Hiromi Hanayama, ciddi cinsel taciz şikayetleriyle ilgili bu konuda en son 1997 yılında yapılan araştırmaya göre yüzde 8.1'lik bir düşüş kaydedildiğini, erkeklerin bu konuda daha duyarlı olmaya başladığını söyledi.

Japon hükümetinin bu yıl yayınladığı bir raporda, Japon kadınlarıncinsel taciz konusunda yasal yollara daha fazla başvurmaya başladıkları görülmüştü.

Hükümet ayrıca, bu hafta 1999 yılında ''ahlaksızca davranışlarından'' ötürü 115 öğretmenin disiplin cezası aldığını, disiplin cezası alan öğretmenlerin önceki yıla göre yüzde 50 artış kaydettiğini açıklamıştı.

Eğitim Bakanlığı yetkilisi Makoto Kinugasa, sonuçları ''esef verici'' ve ''affedilemez'' bulduklarını söylemişti.

Öğretmenlerden 67'sinin görevine son verilirken, 12'sinin maaşı kesilmiş ve diğer öğretmenler uyarı cezası almıştı. Öğretmenler, öğrencilere ve meslektaşlarına cinsel tacizde bulunmakla suçlanmıştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!