Jale savaşı

Güncelleme Tarihi:

Jale savaşı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2011 00:00

İran’da muhalefetin pazartesi günkü gösterisinde ölen Sanei Jale adlı öğrenci rejime göre “Besic milisi”, muhalefete göre “Yeşil Hareket” üyesi. Jale’nin cenazesine katılan her iki “kesim” dün kıyasıya çatıştı.

Haberin Devamı

IRAKLI GÖSTERİCİLER VALİLİK BİNASINI ATEŞE VERDİ / FOTO GALERİ

İRAN'DAKİ OLAYLI CENAZE TÖRENİ / FOTO GALERİ

İran’da muhalefetin pazartesi günkü gösterisinde ölen Sanei Jale adlı öğrenci rejime göre “Besic milisi”, muhalefete göre “Yeşil Hareket” üyesi. Jale’nin cenazesine katılan her iki “kesim” dün kıyasıya çatıştı. Ancak Sünni bir Kürt olan güzel sanatlar öğrencisinin “Besic milisi” olamayacağı ve rejimin Jale’yi devrim sembolü olmaması için sahiplendiği iddiası var.

ORTADOĞU ve Kuzey Afrika’daki devrim rüzgârlarını İran’da da estirmek isteyen “Yeşil” muhalefet pazartesi günü 1 yıl sonra rejimi ilk kez rahatsız ederken dün olayların gündemine Sanei Jale adlı 26 yaşındaki Sünni Kürt kökenli bir üniversite öğrencisi oturdu. Pazartesi günü Mısır ve Tunus halkıyla dayanışma amaçlı gösteri düzenleyip muhalif enerjiyi ortaya çıkarmayı amaçlayan muhalefetin gösterisinde ölen 2 kişiden biri olan Jale’nin dünkü cenazesi de çatışmalara neden oldu. İranlı rejim destekçileri Jale’nin “İslamcı bir Besic milisi” olduğunu iddia ederken, muhalefete göre o Mir Hüseyin Musevi’nin liderliğindeki reformcu “Yeşil Hareket”in bir üyesiydi. Cenazede karşı karşıya gelen iki taraf arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Muhalefete göre Tahran rejimi, Jale’nin olası bir “devrim sembolü” haline gelmemesi için böyle bir iddiayı ortaya attı. Muhalefeti bastırmak için atağa geçen hükümet cumayı nefret günü” ilan etti.

Haberin Devamı

Muhalif liderlere gözdağı

İran rejimi diğer yandan da muhalif liderler Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi’ye “sopa” gösterdi. 50 milletvekilinin önceki gün idam edilmesini istediği Musevi ve Kerrubi’yi “fitnenin başı” diye niteleyen İran Genel Savcısı Gulam Hüseyin Muhsin Ejei, “Onlar, tüm bu yaptıklarının karşılığını görecek” diye konuştu. Halen ev hapsinde olan iki lider ise meydan okudu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!