İtalya'da hükümet krizi

Güncelleme Tarihi:

İtalyada hükümet krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2018 00:47

İtalya’da 4 Mart’ta yapılan seçimlerin ardından sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi ile aşırı sağcı Lig’in kurduğu koalisyonun başbakan adayı Giuseppe Conte, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ile yaptığı dünkü görüşmenin ardından hükümet kurma yetkisini geri verdi. Gerekçe ise Mettarella’nın, Conte’nin sunduğu Kabine listesinde ekonomi bakanlığı verilen Paolo Savona’nun üstünü çizmesi...

Haberin Devamı

Giuseppe Conte, Avrupa’nın merakla beklediği kararını açıklarken, hükümeti kurmak için çok çalıştığını ve muhtemel koalisyon ortaklarıyla tam işbirliği içinde olduğunu belirtti. Mattarella ise açıklamasında, ülkeyi Euro bölgesinden çıkarmaktan bahseden bir kişiyi destekleyemeyeceğini belirtti. Ekonomi bakanlığı için önerdiği isimlerin kabul görmediğini savunan İtalya Cumhurbaşkanı, erken seçim kararı verip vermemekle ilgili tutumunu kısa süre içinde belirleyeceğini ifade etti.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

5 Yıldız’ın siyasi lideri Luigi Di Maio ve Lig lideri Matteo Salvini, koalisyona birbirlerinin başbakan olmaması şartıyla onay vermişti. Bu yüzden hukukçu Giuseppe Conte başbakanlığa aday gösterilmişti. Di Maio, Cumhurbaşkanı Mattarella’nın Anayasa’ya ihanetten Meclis tarafından azledilmesi gerektiğini söyledi. Salvini de “Hâlâ demokrasideysek, yapılacak tek şey var, İtalyanların sözlerini söylemelerine izin vermek” dedi. Geçici Başbakan Paola Gentiloni ise Mattarella’nın kararını savunurken, “Büyük ülkemizi kurtarmak zorundayız” yorumu yaptı. Hükümetin kurulması halinde, Batı Avrupa’da ve AB’nin kurucu üyelerinden birinde ilk kez sistem karşı partiler iktidara gelmiş olacaktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!