Ä°syan karşı kıyıya sıçradı

Güncelleme Tarihi:

İsyan karşı kıyıya sıçradı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 22, 2011 10:09

Tunus’ta başlayan ve Kuzey Afrika’nın diğer ülkelerine de yayılan hükümet karşıtı gösteriler Akdeniz'in karşı kıyısına da sıçradı. Arnavutluk’un başkenti Tiran’da hükümetin yolsuzluklarına kızan on binlerce gösterici Başbakan Sali Berişa’nın istifasını istedi. Protestocularla polis arasında çıkan çatışmada 3 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Haberin Devamı

İŞTE ÇATIŞMA ANLARI / Foto Galeri

PROTESTOCULAR HER YERÄ° YAKIP YIKIYOR / WEB TV

BÃœYÃœK ORTADOÄžU KARIÅžTIÂ

Arnavutluk'ta muhalefet, göstericilerle güvenlik güçleri arasında BaÅŸbakanlık binası önünde çıkan çatışmalarda ölenlerin anısına bugünü ulusal yas günü ilan ederek, yarın geniÅŸ katılımlı bir gösteri daha düzenleneceÄŸini belirtti.  Â

Protestoları düzenleyen Sosyalist Parti Başkanı Edi Rama "Yürüyüşün çok sakin başladığını ancak hükümetin senaryosuna uyan polis güçleri, protestocuları kışkırtarak istenmeyen olayların yaşanmasına neden oldu" diye konuştu.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ise düzenlediği basın toplantısında, muhalefet parti liderlerinin hükümeti zorla devirmek istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Berişa, Arnavut halkına yönelik yaptığı konuşmada, Tunus'ta haftalarca süren halk isyanı sonucunda devrilen Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'ye atıfta bulunarak,  "Arnavutluk'un kendi Bin Ali'lerinin alçak çocukları, sizin için Tunus'taki senaryoları tasarlıyor" dedi.

Tiran'da patlak veren olayların başlangıç nedeniyse, Arnavutluk Başbakanı Berişa’nın yardımcısı hakkındaki ciddi yolsuzluk iddiaları. Berişa’nın yardımcısının daha önce istifa etmesine karşın protesto kararını geri almayan muhalifler, çalışma ofisinin önünde toplandıkları Başbakan’ı istifaya çağırdılar.

Çıkan olaylarda üç protestocu hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralandı. Yaralananlardan 17'sinin polis olduğu belirtildi.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA
Türkiye, Tiran'daki gösterilerde üç kişinin hayatını kaybetmiş olmasını ve çok sayıda Arnavutluk vatandaşının yaralanmasını üzüntüyle karşıladığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Bu vesileyle, ölenler için dost ve kardeş Arnavutluk halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diliyoruz" denildi.

Açıklamada, "Arnavutluk halkının bu gelişmeler karşısında demokratik olgunluk, anayasal kurallar ve itidal içinde hareket edeceğini ve mevcut krizin sükunet ve diyalog yoluyla çözüleceğini ümit ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!