İşte Türkiye-ABD model ortaklığının ayrıntıları

Güncelleme Tarihi:

İşte Türkiye-ABD model ortaklığının ayrıntıları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2009 09:12

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyaretinin en somut sonucu, Türkiye ile ABD arasında daha önce açıklanan “model ortaklık” ilişkisinin içinin doldurulması oldu.

Haberin Devamı

Model ortaklık, Başbakan Erdoğan’ın anlatımıyla, daha çok güvenlik yoğun işbirliğini ifade eden “stratejik ortaklığın” bir adım ilerisi; Stratejik ortaklığın yanı sıra, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin de en üst düzeye getirilmesinin amaçlandığı bir işbirliği mekanizması.

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

 

 

Peki neler var bu mekanizma içinde?

 

Bunun ayrıntılarını da, Başbakan’a Washington’da eşlik eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan verdi.

 

Haberin Devamı

İŞTE MODEL ORTAKLIK

 

“Model ortaklık” konseptinin ilk ayrıntıları şöyle;

 

İki taraftan belirlenen, bakan düzeyindeki iki üst düzey yetkili, düzenli aralıklarla toplanacaklar. İlk toplantı ilkbaharda Washington’da, ikincisi ise sonbaharda Türkiye’de yapılacak.

 

Ortak bir Türk Amerikan Konseyi kurulacak. Konsey, iş dünyasındaki liderleri bir araya getirecek.

 

Her iki hükümet, ekonomik ilişkileri güçlendirmek için yeni yöntemler geliştirecek. Böylece halen Türk-ABD ilişkilerindeki yaklaşık 15 milyar dolarlık ticaret hacmi arttırılacak.

 

Konseptinin ana amacı, iki ülke arasında ticaret ve yatırımın genişletilmesi ve iki ülke halkına yeni iş
alanları yaratılması olacak.

 

NİTELİKLİ SANAYİ BÖLGESİ YENİDEN

 

Ve yeni modelin en somut gelişmesi; Türkiye ile ABD arasında yaklaşık on yıldır konuşulan ancak hayata geçirilemeyen nitelikli sanayi bölgesi kurulması planı yeniden gündeme alındı. “model ortaklık” çerçevesinde ilk adımlar, nitelikli sanayi bölgesi kurulması konusunda atılacak.

Haberin Devamı


TÜRKİYE'YE 2009’DA “YILIN ÜLKESİ”

 

ABD’den Türkiye’ye bu çerçevede önemli bir ekonomi ödülü de verildi. ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı, Türkiye'yi "2009 Yılının Ülkesi" seçti.

 

Ödül, ajansın Direktör Vekili Leocadia Zak tarafından ABD Ticaret Temsilciliği'nde düzenlenen törende Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a verildi.

 

Zak, bu önemli ödülün, Türkiye ve ABD arasındaki güçlü ekonomik ilişkileri yansıttığını ve ajansın bu ilişkiye katkıda bulunuyor olmasından gurur duyduğunu söyledi.

MODEL ORTAKLIĞIN DÖRT İSMİ

 

ABD ile model ortaklık konseptinin koordinasyonu, Türkiye adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan tarafından yürütülecek. ABD tarafından ise Başkan Obama, bu görev için ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk ve ABD Ticaret Bakanı Gary Locke’u görevlendirdi.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!