İşte Suriye ile konuşulan kritik başlıklar

Güncelleme Tarihi:

İşte Suriye ile konuşulan kritik başlıklar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2023 07:00

Suriye lideri Esad bugün 12 yıl sonra Arap Birliği’ne geri dönerken Türkiye ile Şam normalleşme görüşmelerinde terörle mücadele, siyasi çözüm ve mültecilerin dönüşü gibi başlıklar öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Türkiye-Suriye ilişkileri normalleşme sürecinde dışişleri bakanları arasında yapılan kritik görüşmenin ardından bir dahaki temasın bakan yardımcıları arasında olması planlanıyor. Geniş kapsamlı heyetler arasında yapılacak görüşmeler için haziran ayı sonu işaret ediliyor. Türkiye terör örgütü PKK-YPG’nin Tel Rifat ve Menbiç’ten temizlenmesi için Suriye rejimi ile koordineli hareket etmeyi öneriyor. Bu kapsamda bir yol haritası için hazırlıklar başladı. Gündemde mültecilerin güvenli ve onurlu dönüşü de var ancak Türkiye bu konuda Rusya ve İran ile birlikte garantör olmak istiyor.

Suriye ile normalleşme sürecinde en son 10 Mayıs’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriyeli mevkidaşı Mikdat Faysal’ın yanı sıra Rus ve İran dışişleri bakanlarıyla masaya oturmuştu.

Haberin Devamı

ILIMLI ATMOSFER

Hürriyet’in edindiği bilgilere göre dörtlü toplantı daha önce teknik heyetler arasında yapılan toplantılardan daha ılımlı geçti. Türkiye’nin masadaki öncelikleri arasında öne çıkan başlık terörle mücadele. Konu Suriye Dışişleri Bakanı Mikdat Faysal’a da tüm yönleriyle aktarıldı. “Terörle mücadelede ortak adımlar atılması” önerildi. Fırat’ın batısında Tel Rıfat ve Münbiç’te PKK-YPG varlığının ortak operasyonlarla temizlenebileceği, buraların yeniden Suriye’nin kontrolüne geçmesine imkân sağlanabileceği ifade edildi. Suriye tarafı da terörle mücadelede birlikte hareket edilebileceği mesajı verdi.

MÜLTECİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ

Hürriyet’in görüştüğü kaynaklar bu normalleşmenin Suriye muhalefeti ve mülteciler pahasına olmayacağının altını çiziyor. Siyasi süreçte bir uzlaşma için Türkiye, Suriye muhalefeti ile de görüşmelerini sürdürüyor. Mülteciler konusunda ise temel ilke, “gönüllü, güvenli ve onurlu bir geri dönüş”. Bunun için Rusya, İran ve Türkiye’nin garantör olarak bu sürece dahil olması gündemde. 

ESAD ARAP BİRLİĞİ ZİRVESİNDE

Suriye lideri Beşar Esad’ın bugün Suudi Arabistan’ın Cidde kentindeki Arap Birliği zirvesine 12 yıl aradan sonra katılması bekleniyor. Esad son dönemde giderek Arap dünyası ile yakınlaşmaya başlamıştı. Mart ayında Abu Dabi’ye giden Esad, BAE lideri Muhammed bin Zayed Al-Nahyan tarafından karşılanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!