İşte İsrail’in Gazze planı: İşgal sürecek, Filistinliler yönetecek

Güncelleme Tarihi:

İşte İsrail’in Gazze planı: İşgal sürecek, Filistinliler yönetecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2024 07:00

Gazze’deki savaş üçüncü ayını geride bırakmak üzereyken İsrail, savaş sonrası Gazze’nin geleceğiyle ilgili ilk kez somut bir plan ortaya koydu. Savunma Bakanı Gallant’ın açıkladığı plana göre bölgenin idaresi Filistinli oluşumlara bırakılacak ancak güvenlik gerekçesiyle İsrail’in işgali sürecek.

Haberin Devamı

İsrail yönetimi, Gazze’ye yönelik saldırıların başlamasından bu yana ilk defa, savaş sonrasında bölgenin yönetimiyle ilgili bir taslağı tartışmaya açtı. Hükümetin onayına sunulacak planı tanıtan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas’ın yok edilmesinin ardından bölgede günvelik kontrolünün İsrail’de, yönetimin ise Filistinli oluşumlarda olacağını belirtti.

HAMAS BİTENE KADAR

Önceki akşam düzenlediği basın toplantısıyla planı kamuoyuna duyuran Gallant, Hamas’ın elindeki İsrailli rehineler serbest kalana, Hamas tamamen etkisiz hale getirilip İsrail için askeri bir tehdit teşkil etmeyeceği kesinleşene kadar Gazze’deki askeri harekâtın devam edeceğini kaydetti. Bu doğrultuda Gazze’nin kuzeyinde baskınlar, tünellerin yok edilmesi, hava ve kara saldırılarına devam edileceğini belirten Gallant, güneyde ise Hamas liderlerini bulmaya ve rehineleri kurtarmaya yönelik hedef operasyonlar düzenleneceğini belirtti.

Haberin Devamı

İşte İsrail’in Gazze planı: İşgal sürecek, Filistinliler yönetecek

‘GAZZE FİLİSTİNLİLERİN’

Söz konusu hedeflere ulaşılmasının ardından ne olacağı konusunda ise “Gazze sakinleri Filistinlidir, bu nedenle İsrail Devleti’ne karşı herhangi bir düşmanca eylem veya tehdit olmaması koşuluyla Filistinli kurumlar sorumlu olacak” ifadelerini kullandı. “Savaşın hedeflerine ulaşıldıktan sonra sivil bir İsrail varlığı olmayacak” diyen Gallant, İsrail ordusunun bölgedeki olası tehditleri ortadan kaldırmak için “müdahale hakkını” saklı tutacağını söyledi. Gallant’ın açıkladığı plana göre İsrail saldırıları sonrası yerle bir olan Gazze’nin yeniden inşa sürecini çok uluslu bir girişim üstlenecek. Öte yandan Gallant’ın açıkladığı plan Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinde şiddetli tartışmalara neden oldu.

Haberin Devamı

ABD AYNI NOKTADA

Gallant’ın açıklamalarının ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bölgeye yapacağı ziyaretten hemen önceye denk gelmesi dikkat çekti. ABD’li bakanın İsrailli yetkililerle görüşmelerinde gündem savaşın sona ermesi ve Gazze’de yönetimin Filistinlilere devredilmesi olacak. ABD Dışişleri Sözcüsü Matthew Miller da basın toplantısında ABD’nin savaş sonrası Gazze ile ilgili bu doğrultudaki beklentilerini yineledi. Miller, “Batı Şeria ile Gazze’yi tek idare altında birleştirecek bir yönetim modelinin tartışılması gerektiğini” söyledi. ABD savaş sonrasında Gazze’nin idaresinin Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi’nde olması gerektiğine dair açıklamalarda bulunurken, İsrail cephesinden olumsuz açıklamalar geliyor.

Haberin Devamı

İşte İsrail’in Gazze planı: İşgal sürecek, Filistinliler yönetecek

SAVAŞ KABİNESİNDE ‘REZİL KAVGA’

Önceki gece geç saatlerde toplanan İsrail savaş kabinesinde şiddetli kavga yaşandığı ortaya çıktı. İsrail medyasına göre, toplantıda aşırı sağcı milletvekilleri ordunun 7 Ekim saldırısıyla ilgili hatalarının araştırmasına yönelik soruşturmayla ilgili Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’yi hedef aldı ve 2005’te İsrail’in Gazze’den çekilmesine onay veren askeri yetkilileri soruşturmaya dahil etmek istedi. Savaş kabinesi üyesi (eski Genelkurmay Başkanı) Benny Gantz’ın tartışmaya müdahale ederek, “Bu profesyonel bir soruşturma, bunun çekilme ile ne alakası var” diye bağırdığı ve bağrışmaların toplantı odasının dışından da duyulduğu aktarıldı. Bazı savunma yetkililerinin kendilerine yapılan muameleyi protesto ederek toplantıyı terk ettikleri, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ise Halevi’ye, “Bazen bakanları dinlemen gerekiyor” diyerek toplantıyı ertelediği belirtildi. Muhalefet lideri Yair Lapid, yaşananları “rezalet” olarak nitelendirirken, “Artık gitmeleri gerekiyor” sözleriyle hükümet değişikliği çağrısı yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!