İşte barbarlığın yeni belgeleri

Güncelleme Tarihi:

İşte barbarlığın yeni belgeleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2006 15:59

Avustralya'da yayın yapan SBS adlı televizyon kuruluşu, Irak'ta Ebu Garib cezaevinde, 2003 yılında çekildiğini öne sürdüğü yeni fotoğraflar yayınladı.

Haberin Devamı

İşte işkencenin fotoğrafları...

Fotoğraf ve video kayıtlarında daha önce ortaya çıkmamış 'cinayet, işkence ve cinsel aşağılama' görüntüleri yer alıyor. Fotoğraflar, ABD'de görülen bir davanın kanıtlarının ele geçirilmesiyle ortaya çıktı. Davanın yargıcı, fotoğrafların yayınlanmasına izin verdi.

İşte barbarlığın yeni belgeleri


SBS'in yayınladığı görüntülerde bir tutsak mastürbasyon yapmaya zorlanırken, bir diğeri de, kafasını duvara vururken görülüyor. Bazı fotoğrafların ceset bazılarının ise kimi tutsakların yaralı görüntülerini içerdiği belirtildi. Yapılan eleştirelere rağmen SBS yayın kuruluşu fotoğrafların orijinal olduğunda ısrarlı.

Haberin Devamı

SBS televizyonundan çalışan muhabir Olivia Rousset, BBC'nin sorularını yanıtlarken, bir tutsağın kamptan sevke direnmesi üzerine gırtlağından yaralanmasının ardından tedavi edilmesi görüntülerinin de fotoğraflar arasında olduğunu aktardı.

Söz konusu yeni fotoğraflarda, aralarında işkenceden ceza alan ABD ordusu mensupları, Lyndie England ve Charles Graner'ın da görüntüleri yer alıyor.

Bu yeni fotoğraflar, Ebu Garib skandalına ilişkin soruşturma çerçevesinde elde edilen 100'den fazla fotoğraf ve dört video görüntüsü arasında yer alıyor.

İddialara göre, görüntüler arasında, cezaevinde çıkan bir isyan sırasında plastik mermileri tükenen ABD askerlerinin tutsaklara karşı gerçek mermiler kullanılması da var. Eylül ayında New York'ta bir mahkeme, bilgi edinme hakkı çerçevesinde fotoğrafların yayınlanabileceğine hükmetmişti.Başvuru Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği tarafından yapılmıştı.

Mahkeme başkanı, hükümetin fotoğrafların yayımlanması ABD karşıtı hissiyatı arttırır yönündeki savunmasını yerinde görmedi.

IRAKLI YETKİLİLERDEN ELEŞTİRİ

Ebu Garib Cezaevi'ne 2003 yılında mahpuslara işkence yapıldığını gösteren yeni fotoğrafların yayınlanmasıyla ilgili olarak Iraklı yetkililer, işkenceyi ve konunun yeniden gündeme getirilmesini eleştirdi.

Haberin Devamı

Irak Dışişleri Bakanlığı danışmanı Lebid Abbavi, konuyla ilgili açıklamasında işkence ve kötü muameleyi eleştirdi, ancak zaten cezalandırılmış olan Amerikan askerlerinin işlediği bu suçların yeniden yayınlanmasının amacını sorguladı.

Abbavi, konunun yeniden gündeme getirilmesinin Irak'taki hassas duruma olumsuz etki edebileceğine dikkati çekti ve bunun kimseye bir yardımı olmayacağını söyledi.

Irak Ulusal Güvenlik danışmanı Muvaffak El Rubeyi de, fotoğrafları henüz görmediğini, ancak bu tip görüntülerin Amerikalıların Iraklılarla yakın ilişki kurma çabalarına engel olduğunu belirtti. El Rubeyi, “Bunlar, çokuluslu güçle Irak vatandaşları arasında iyi ilişki kurulmasına yardımcı olmuyor” dedi.

Haberin Devamı

Ebu Garib Cezaevi'nde 2003 yılındaki işkence olaylarıyla ilgili olarak Avustralya yayın kuruluşu SBS televizyonu tarafından ortaya çıkarılan yeni fotoğraf ve görüntüler, bugün El Cezire ile El Arabiya gibi uluslararası kanallarda da yayınlandı.

2003 yılındaki işkenceyle ilgili ilk fotoğrafların ortaya çıkmasının ardından bazı Amerikan askerleri yargılanıp mahkum edilmişti. Bugün yayınlanan fotoğraflarda, işkence suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edilen Charles Graner de görülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!