İşte ailelerine kavuşan tutsaklar... 13 İsrailliye karşılık 39 Filistinli

Güncelleme Tarihi:

İşte ailelerine kavuşan tutsaklar... 13 İsrailliye karşılık 39 Filistinli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2023 07:00

Uluslararası Kızılhaç aracılığıyla Hamas ile İsrail arasında takas edilen rehine ve Filistinli tutukluların kimliği belli oldu.

Haberin Devamı

Hamas dün pazarlıklar çerçevesinde 4’ü çocuk diğerleri kadın olmak üzere 13 kişiyi serbest bıraktı.

HEPSİ AYNI KİBBUTZ’TAN

Serbest bırakılanların tamamının Gazze yakınlarındaki Nir Oz kibbutz’u (tarım çiftliğinden) olduğu anlaşıldı.

İşte ailelerine kavuşan tutsaklar... 13 İsrailliye karşılık 39 Filistinli

7 Ekim’de motosikletle kaçırılan Adina Moshe de serbest kaldı.

O YAŞLI KADIN DA SERBEST

Serbest bırakılan İsrailli yaşlı rehinelerden biri 72 yaşındaki Adina Moshe’ydi. 7 Ekim’de Moshe’nin, Hamas militanları tarafından motosikletle kaçırılırken çekilmiş görüntüleri ortaya çıkmıştı. Gelini Corinne Moshe, “Onu çok ama çok özledim. Onunla ve tüm aileyle tekrar akşam yemeği yemek istiyorum. Adine Moshe güçlü bir kadın. Nir Oz kibbutzunun neredeyse tüm çocuklarını o büyüttü” dedi.

Haberin Devamı

KANSER HASTASI FİLİSTİNLİ

İsrail’in serbest bıraktığı mahkûmlar arasında yer alan Nehaya Khader Sawan, El Cezire’ye yaptığı açıklamada ‘bitkin’ olmasına rağmen eve döndüğü için mutlu olduğunu söyledi. “Eskisi gibi konuşamıyor. Kendisi kanser hastası ve gözaltındayken durumu daha da kötüleşti” diyen Sawan’ın yeğeni, Sawan’a tutuklanmasından yıllar önce kanser teşhisi konulduğunu söyledi. Sawan, Ağustos 2021’de 44 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İşte ailelerine kavuşan tutsaklar... 13 İsrailliye karşılık 39 Filistinli

Misafirliğe gittikleri kibbutz’ta kaçırılan Danielle Aloni ve 5 yaşındaki kızı Emilia da serbest kaldı.

‘DIŞARIDA OLDUĞUMA İNANAMIYORUM’

Henüz 16 yaşındayken tutuklanan Filistinli Marah Bakir, dün İsrail tarafından serbest bırakılan 39 Filistinli mahkûmdan biriydi. İsrail, 24 kadın ve 19 yaş altı 15 erkeği salıverdi. El Cezire’ye konuşan Bakir, Ofer Hapishanesi’nden tahliye edileceğinin kendisine dün sabah bildirildiğini ve kendisine DNA testi yapıldığını söyledi. “Biraz gergin ve şaşkınım; dışarıda olduğuma inanamıyorum” diyen Bakir, İsrail polisinin kendisine ve serbest bırakılan diğer tutuklulara herhangi bir kutlama yapmaları halinde yeniden tutuklanacaklarını bildirdiğini söyledi. Bakir, “Hapiste geçirdiğim yıllar çok zordu. Ama güçlü bir kişiliğim ve Allah’a olan inancım var. Ailemin desteği zor zamanların üstesinden gelmeme yardımcı oldu” ifadelerini kullandı. Bakir, ‘İsrailli güvenlik görevlisini bıçaklama’ suçlamasıyla 2015 yılında tutuklanmış ve 8 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Haberin Devamı

10 TAYLANDLI DA SERBEST

Hamas, İsrailli rehinelerin yanı sıra Gazze sınırına yakın kibbutz’larda işçi olarak çalışan ve 7 Ekim baskını sırasında kaçırılan 23 Taylandlı rehineden 10’unu  serbest bıraktı. Mısır hükümeti medya ofisinden yapılan açıklamada, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğu ile 13 İsrail vatandaşı ile birlikte 10 Taylandlı rehinenin de kendilerine teslim edildiği belirtildi. Katar, toplamda 13 İsrailli, 10 Taylandlı ve bir Filipinlinin serbest bırakıldığını açıkladı. Tayland Dışişleri Bakanlığı verilerine göre, İsrail, çoğunluğu tarım sektöründe olmak üzere yaklaşık 30 bin Taylandlı istihdam ediyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!