İsrailli yetkiliden Hamas’a ramazan ültimatomu

Güncelleme Tarihi:

İsrailli yetkiliden Hamas’a ramazan ültimatomu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2024 07:00

İsrail, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine olası saldırı için ramazan ayını işaret etti.

Haberin Devamı

İsrail savaş kabinesi üyesi ve eski savunma bakanı Benny Gantz, Hamas’a ültimatom vererek, ramazan ayının başlangıcı olan 10 Mart tarihine kadar İsrailli rehinelerin serbest bırakılmaması halinde kente operasyon düzenleneceğini açıkladı. Önceki akşam bir basın toplantısı düzenleyen Gantz, “Dünya ve Hamas liderleri bilmeli ki, eğer ramazan ayına kadar rehinelerimiz evlerine dönmezse, savaş Refah bölgesi de dahil olmak üzere her yerde devam edecektir” diye konuştu. Gantz, “sivil kayıpları en aza indirmek için ABD’li ve Mısırlı ortaklarıyla sivillerin tahliyesini koordine edeceklerini” söyledi.

‘BİR TERCİH YAPACAKLAR’

“Saldırının bedelinin ağır olacağını düşünenlere” seslendiğini belirten Gantz, “Size şunu söyleyebilirim: Hamas bir tercih yapacak. Teslim olup rehineleri bırakabilirler ve Gazzeliler kutsal ramazan ayını kutlayabilir” dedi. İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’nin kuzeyinden Refah’a sığınan yaklaşık 1.5 milyon Filistinlinin kentteki varlığı, uluslararası kamuoyunda olası İsrail saldırısının felakete yol açabileceği endişelerini doğuruyor. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan olası bir saldırı öncesinde sivillerin korunması için plan yapılmasını istemişti.

Haberin Devamı

NETANYAHU MESCİD-İ AKSA’YA GİRİŞLERİ KISITLAYACAK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ramazan ayında Filistinlilerin Mescid-i Aksa’ya girişlerine kısıtlama getirilmesi yönünde görüş bildirdiği öğrenildi. İsrail medyasında çıkan haberlere göre İsrail kurumları arasında İsrail’de yaşayan Filistinlilerin ramazan boyunca Mescid-i Aksa’ya erişimleri konusunda farklı yaklaşımlar olduğu belirtilirken, Netanyahu’nun belirli kısıtlamalar dahilinde mabedin Filistinlilere açılması talimatı verdiği kaydedildi. İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itzamar Ben-Gvir, Filistinlilerin Aksa’ya girişinin tamamen yasaklanması ya da çok yüksek bir yaş sınırı getirilmesini talep ederken, İsrail iç güvenlik birimi Şin Bet’in yasaklamanın bölgedeki Filistinliler ve güvenlik güçleri arasındaki gerilimi tırmandırabileceği uyarısını yaptığı belirtildi.

Haberin Devamı

İsrailli yetkiliden Hamas’a ramazan ültimatomu

HAMAS’TAN ÇAĞRI

Hamas bir yazılı açıklama yaparak kararın “İsrail hükümetindeki radikal Yahudi yerleşimcilerin Filistin halkına karşı yürüttüğü siyonist suçun ve din savaşının derinleşmesi” olarak nitelendirdi. Namaz kılmak için gelenlerin girişinin kısıtlanmasının “kutsal Mescid-i Aksa’da ibadet özgürlüğünün ihlali” anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, Filistinlilere “Mescid-i Aksa’ya akın etmeleri” çağrısı yapıldı. Daha önceki yıllarda da ramazan ayında İsrail Aksa’ya girişlerde yaş sınırı ve ikamet gibi sınırlamalar getirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!