İsrailli dinci lidere hapis

Güncelleme Tarihi:

İsrailli dinci lidere hapis
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun yakın müttefiki ve aşırı dinci Şas Partisi Lideri Haham Arieh Deri, rüşvet almak, yolsuzluğa karışmak ve kamuoyunun güvenini suiistimal etmekten suçlu bulundu.

17 Mayıs'taki genel seçimler yaklaşırken ülkedeki gerginliği doruk noktasına çıkaran yolsuzluk davası dün sonuçlandı. Dincilerden ölüm tehditleri aldıkları için çok sıkı polis koruması altında davaya bakan üç yargıç, 917 sayfalık karar metninde Deri'nin bazı suçlardan beraatine karar verdi. Ancak Deri'nin rüşvet suçundan ötürü hapis cezasına çarptırılması ve 10 yıl süreyle bakanlık görevinden men edilmesi bekleniyor. Deri hakkındaki mahkumiyet kararının ne zaman verileceği belli değil.

Fas doğumlu olan Deri, 1980'lerin sonunda İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde devlet fonlarıyla ilgili yolsuzluk yapmak ve nüfuzunu kötüye kullanmakla suçlanıyor. Hükümet fonlarını, illegal bir şekilde yerel dini projelere yönlendiren Deri'nin yolsuzluk skandalı dokuz yıl önce patlak vermiş, bundan beş yıl önce de Deri aleyhinde ceza davası açılmıştı. Evrak sahtekarlığı yapmakla da suçlanan Deri'nin 170 bin dolarlık rüşveti cebine indirdiği tespit edilmişti.

Devletin parasıyla Kudüs'te apartman daireleri alan ve karısıyla birlikte sık sık yolculuklara Deri hakkındaki karar 17 Mayıs'taki seçimin kaderini de etkileyecek. Likud ve İşçi Partisi'nden sonra ülkenin üçüncü büyük siyasi gücü konumunda bulunan Şas Partisi'nin oy patlaması yapması bekleniyor.

Daha çok Kuzey Afrika ve Ortadoğu kökenli Yahudilerden oy alan Şas Partisi'nin Lideri Deri hakkındaki karar dinci taraftarları ayağa kaldırdı. Kudüs'teki dava nedeniyle adliye çevresinde polis kuvvetleri takviye edilirken, parti yetkilileri halkı soğukkanlı olmaya çağırdılar. Yargıçların özel korumalarının sayısı da artırıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!