İsrailli bakandan Gazze’ye ölüm kapanı... Ne su var ne yakıt

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2023 07:00

İsrail güçlerinin Hamas saldırısına karşılık bombardımana tuttuğu Gazze’de ne elektrik ne su bulunuyor. Can kaybı her geçen saatte artarken, İsrailli yetkililer bölgedeki ablukanın kalkmayacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Hamas’ın cumartesi günü gerçekleştirdiği Aksa Tufanı Operasyonu’na karşılık İsrail’in, 16 yıldır abluka altında tutulan Gazze’ye uyguladığı hava bombardımanında 6’ncı gün geri kalırken sivil kayıplarla birlikte dünyanın tepkisi de artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre İsrail kuvvetlerinin öldürdüğü Filistinlilerin sayısı bin 537’ye yükselirken 6 bin 612 kişinin de yaralandığı kaydedildi. İsrail’in kayıplarının ise bin 300 olduğu belirtildi.

İsrailli bakandan Gazze’ye ölüm kapanı... Ne su var ne yakıt

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Hamas’ın esir aldığı İsrailliler evlerine dönmeden Gazze’ye su, elektrik ve yakıt vermeyeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

İNSANİ YARDIMA RET

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, abluka altındaki Gazze’de İsrail’in yoğun saldırısı nedeniyle artan insani yardım çağrılarına kulak asmadı. “İsrailli esirler evlerine dönene kadar hiçbir elektrik şalteri ve su musluğu açılmayacak. Hiçbir yakıt kamyonu içeriye girmeyecek” ifadelerini kullanan Katz, Gazze Şeridi’nde yaşayan 2.2 milyon sivilin toplu bir şekilde cezalandırılmasının devam edeceğini belirtti. Tel Aviv yönetimine gelen uluslararası tepkilere de çıkışan İsrailli bakan, “Kimse bize ahlak dersi vermesin” diye konuştu.

İsrailli bakandan Gazze’ye ölüm kapanı... Ne su var ne yakıt

İsrail bombardımanında vurulanların çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Hastanelerdeki tüm yataklar dolmuş durumda. İlaç ve tıbbi malzeme stokları ise tükeniyor.

BM RAPORTÖRÜ: SOYKIRIM YAŞANIYOR

Birleşmiş Milletler (BM) ise Gazze’deki insanlık dramına karşı uyarılarını arttırarak sürdürüyor. BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail Enerji Bakanı Katz’ın açıklamalarına sert tepki gösterdi. Abluka altındaki Gazze halkının kaynaklarını kesmek ve aç bırakmanın bir savaş suçu olduğunun altını çizen Albanese, Gazze nüfusunun büyük bir kısmının soykırıma maruz kaldığını söyledi. Öte yandan BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), İsrail’in saldırıları sonucu Gazze’de yerinden edilen kişi sayısının 338 bin 934’e yükseldiğini,  BM’ye ait 92 okula sığınan sivillerin sayısının 220 bini geçtiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Norveç Mülteci Konseyi de insani koridorların derhal uygulamaya konması yönünde çağrıda bulundu. Genel Sekreter Jan Egeland yaptığı açıklamada, “Şu anda Gazze’de yakıt neredeyse tükendi; ilaç ve yiyecek tedariği tehlikeli derecede düşük. Nüfusun inanılmaz derecede yoğun olduğu bu bölge, İsrail’in tam kuşatması ve amansız bombardımanı altında” ifadelerini kullandı.

HASTANELER MORGA DÖNÜŞTÜ

Uluslararası Kızılhaç Komitesi de karanlığa gömülen Gazze’deki hastanelerin elektriksiz morglara dönüştüğünü aktardı. Bölgedeki insani durumun çok endişe verici ve tehlikeli şekilde kötüleştiği aktarılırken, küvözdeki yeni doğan bebeklerin ve oksijen alan yaşlı hastaların, diyalize giren kişilerin ölümle karşı karşıya olduğu dile getirildi.

Haberin Devamı

KARA HAREKÂTINA GERİ SAYIM

İSRAİL Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın önceki gün kara harekâtı düzenleneceğine dair açıklamalarının ardından dün de İsrail ordusu kara harekâtına hazırlanıldığı, Gazze’de güvenlik duvarı kurulduğu ve yaklaşan herkesin terörist olarak kabul edilip vurulacağını açıkladı. İsrail jetlerinden atılan broşürlerle Gazzelilere bölgeyi terk etme çağrısı yapılırken, Gazze’nin tek çıkış noktası olan Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nın çevresi İsrail uçakları tarafından dün de hedef alındı.

BIDEN’DAN NETANYAHU’YA: SAVAŞIN DA KURALI VAR

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da ABD’de yaşayan Yahudi cemaati liderleriyle düzenlenen toplantı öncesi açıklamalarda bulundu. İsrail’i, Hamas’ın saldırılarına karşılık verirken savaş kurallarına ve hukuk devleti ilkelerine göre hareket etmeye çağıran Biden, “Bibi’yi 40 yıldır tanırım. Çok samimi bir ilişkimiz var. Söylediğim tek şey, var olan tüm öfke ve hayal kırıklığına rağmen İsrail’in savaş kurallarına göre hareket etmesi gerçekten önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

İsrailli bakandan Gazze’ye ölüm kapanı... Ne su var ne yakıt

BLINKEN İSRAİL’E DESTEĞİ YİNELEDİ: DAİMA YANINIZDAYIZ

Hamas saldırılarının hemen ardından İsrail’e desteğini açıklayan ve bölgeye uçak gemisini gönderen ABD yönetimi, çatışmayı kontrol altında tutmayı amaçlayan bir adım daha attı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün İsrail’e giderek Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. İsrail’den sonra Ürdün’e geçecek ve burada Kral Abdullah ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşecek Blinken, İsrail’e destek mesajını yineledi.

Blinken’in diplomasi rotasında Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır da bulunuyor.

Haberin Devamı

BLINKEN: ‘BİR YAHUDİ OLARAK’

Binyamin Netanyahu ile ortak düzenledikleri basın toplantısında, “Karşınıza sadece ABD Dışişleri Bakanı olarak değil, aynı zamanda bir Yahudi olarak çıkıyorum” ifadesini kullanan Blinken, “saldırıları kişisel düzeyde algıladığını” söyledi. “ABD’nin daima İsrail’in yanında olacağını” söyleyen Blinken, silah yardımının yakında İsrail ordusuna ulaşacağını belirtti.

ÜÇÜNCÜ TARAFLARA UYARI

“Hamas’ın Filistin halkını temsil etmediğini biliyoruz” diyen ABD’li Bakan, Filistinlilerin de “meşru istekleri” olduğunu vurguladı. İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu söyleyen Blinken, “Sayın Başbakan ile görüşmemizde, İsrail’in bunu nasıl yaptığının önemli olduğunu konuştuk” diyerek sivillere yönelik saldırılara atıfta bulundu. ABD Başkanı Joe Biden’ın üçüncü tarafların çatışmaya dahil olmaması konusundaki uyarısını tekrarlayan Blinken, “Yapmayın. ABD, İsrail’in yanındadır” dedi.

DEAŞ BENZETMESİ

“Hamas, DEAŞ ile aynı muameleyi görmelidir. DEAŞ nasıl ezildiyse Hamas da öyle ezilecektir” ifadelerini kullanan Binyamin Netanyahu, Hamas’ın uluslararası toplumdan kovulması gerektiğini söyledi. Netanyahu, “Hiçbir lider onlarla görüşmemeli, hiçbir ülke onları barındırmamalıdır. Bunu yapanlara da yaptırım uygulanmalıdır” diye konuştu.

İSRAİL SURİYE’DE HAVALİMANLARINI VURDU

İsrail ordusundan dün, kuzeyde yeni bir cephe açılmasını engelleme adımı geldi. Suriye’de Şam yönetimi saflarında savaşan İran destekli gruplar ve Lübnan Hizbullahı’nın askeri sevkiyat için kullandığı havalimanları, İsrail’in hedefi oldu. Suriye devlet haber ajansı SANA ve İsrail merkezli Haaretz gazetesi ile Kanal 12 televizyonunun haberlerine göre, İsrail ordusu dün yerel saatle 13.50’de Şam ve Halep uluslararası havalimanlarına hava saldırısı düzenledi. Pistlerin zarar gördüğü ve her iki havalimanının da hizmet dışı kaldığı belirtildi. İsrail uzun süredir bölgedeki İran destekli grupların mevzilerine ve çeşitli havalimanlarına saldırı düzenliyor ancak dünkü saldırının Hamas’a desteğini açıklayan Lübnan Hizbullahı ve İran’a direkt mesaj ve önleme amacı taşıdığı değerlendiriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!