İsrail’in soykırım davası başlıyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail’in soykırım davası başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2024 07:00

Güney Afrika’nın İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açtığı soykırım davası yarın görülmeye başlanacak.

Haberin Devamı

İlk duruşması 11-12 Ocak’ta Lahey’de görülecek dava İsrail’in bir uluslararası yargı organı karşısında duruşmaya çıkacağı ilk dava olma özelliğini taşıyor.

84 SAYFALIK ŞİKAYET

Güney Afrika’nın 84 sayfalık dava başvurusunda, Tel Aviv yönetiminin Birleşmiş Milletler nezdinde taraf olduğu Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği belirtiliyor. Davada İsrail ordusu; yüksek sivil kayıplar, zorla yerinden etme, gıdadan mahrum bırakma gibi faaliyetleriyle soykırım oluşturan eylemler gerçekleştirmekle ve İsrail yönetimi de soykırımı teşvik eden açıklamalarda bulunmakla suçlanıyor. İsrail’in avukatlığını İngiliz hukukçu Malcolm Shaw’un yapacağı davanın tamamlanması birkaç yıl sürebilir. Yarın başlayacak ilk oturumda, soykırımın önlenmesi için acil durum tedbirleri görüşülecek.

Haberin Devamı

CAMERON: İHLAL OLABİLİR

Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, İsrail’in Gazze’de uluslararası hukuku ihlal etmiş olabileceğinden endişe duyduğunu ve avukatların bunu inceleyerek kendisine tavsiyede bulunacağını söyledi, ancak Güney Afrika Cumhuriyeti ile aynı şeyi düşünmediğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!