İsrail’den savaşı genişletme sinyali: Yeni hedef Hizbullah mı

Güncelleme Tarihi:

İsrail’den savaşı genişletme sinyali: Yeni hedef Hizbullah mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2023 07:00

İsrail’in Gazze’de aylardır sürdürdüğü yıkım politikası ve savaş, Lübnan sınırına da sıçramak üzere. Hizbullah’ın İsrail’e yönelik tacizleri sonrası İsrailli yetkililer, yeni bir cephe açmaya hazır olduklarını ifade ederek Şii örgütü uyardı.

Haberin Devamı

İsrail’in Hamas ile mücadele adı altında Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü savaş üç aya yakın bir süredir devam ederken İsrailli yetkililerin Hizbullah’a yönelik sert açıklamalarıyla gözler bu kez İsrail-Lübnan sınırına çevrildi. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz, Lübnan sınırında Hizbullah ile yaşanan gerginliğin diplomasi yoluyla çözüme kavuşturulmaması halinde, askeri adımlar atabileceklerini dile getirdi. ABD’li yetkililer ise Gazze’deki savaşın Lübnan üzerinden bölgesel bir çatışmaya dönüşeceği endişesi taşıyor.

BAKANDAN TEHDİT

Hizbullah’ın gerçekleştirdiği taciz saldırılarına işaret eden Gantz, Lübnan sınırındaki durumun değişmesi gerektiğini vurguladı. İsrail-Lübnan sınırında olası bir büyük çaplı çatışmayı önlemek için ‘diplomatik çözüm’ imkânının azalmaya başladığını ifade eden Gantz, “Tüm dünya ve Beyrut’taki hükümet, İsrail’in kuzeyindeki insanlara yönelik saldırıları engellemek için harekete geçmeli. Eğer Hizbullah sınırdan geri çekilmezse, bunu İsrail ordusu yapar” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İsrail’den savaşı genişletme sinyali: Yeni hedef Hizbullah mı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (solda), Savunma Bakanı Yoav Gallant (ortada) ve Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz (sağda) önceki akşam ortak basın toplantısı düzenledi.

HAZIR OLMALIYIZ

Dışişleri Bakanı Eli Cohen de Lübnan sınırında yaptığı incelemelerin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Hizbullah’ı sert bir dille uyardı. Hizbullah’a Lübnan’ın İsrail sınırından çekilme çağrısı yapan İsrailli bakan, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı işaret ederek, “Sıranın kendisine geldiğini anlamalı” ifadesini kullandı. İsrail’den Hizbullah’ı hedef alan bir diğer açıklama da İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’den geldi. Hizbullah’la mücadeleyi yürüten kuzey cephesi için bir dizi yeni planı onayladığını belirten Halevi, “Gerektiğinde hücuma hazır olmalıyız” diye konuştu. İsrail medyasından Walla News’in haberine göre ise Hizbullah, hedef alınmaları korkusuyla İsrail sınırındaki elit birliklerini Lübnan sınırındaki köylerin kuzeyine kaydırdı.

CEPHANE HAZIR

Haberin Devamı

İsrail’in Yediot Ahronot gazetesinin hafta başındaki haberinde ABD’nin İsrail’e silah sevkiyatındaki artışa dikkat çekilerek, İsrail ordusunun Hizbullah ile olası bir savaşa hazırlandığı belirtilmişti. İsrail Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkiliye dayandırılan haberde, ordunun Hizbullah’a karşı geniş çaplı bir savaşa hazırlıklı olmak için depolarını doldurduğu ifade edilmişti.

İsrail’in hafta başında Suriye’de düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları’nın üst düzey ismi Seyid Razi Musavi’yi öldürmesi gerilimin yayılacağına dair endişeleri arttırmıştı.

HAMAS’I FİNANSE EDİYORLAR İDDİASI

BATI ŞERİA’DA DÖVİZ BÜROLARINA BASKIN

İSRAİL’in Gazze’deki saldırıları devam ederken diğer yanda işgal altındaki Batı Şeria’ya düzenlediği baskınlar da sürüyor. İsrail ordusuna ait birlikler dün, Ramallah, El Bireh, el Halil, Halhul, Nablus, Cenin, Tulkarem ve Eriha kentlerine ondan fazla baskın düzenledi. Baskınların hedefinde ise Hamas’ın faaliyetlerini finanse etmek için kullanıldığı öne sürülen döviz büroları vardı. El Cezire’nin iddiasına göre, toplamda altı döviz bürosuna yapılan baskınlarda bulunan 2,7 milyon dolara el konuldu. Filistin Para Politikası Kurumu’ndan (PMA) yapılan açıklamada, baskınların uluslararası hukuku ihlal eden ve Filistin bankacılık sektörüne ve ekonomisine olan güveni baltalamayı amaçlayan bir eylem olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!