İsrail'de, İsveç mallarına boykot gündemde

Güncelleme Tarihi:

İsrailde, İsveç mallarına boykot gündemde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2009 11:27

İsrailliler, İsveç gazetesinde yayımlanan, İsrail askerlerinin, Filistinlileri organlarını almak için öldürdüğü yolundaki iddiaları dile getiren haberin ardından, İsveçli mobilya ve ev aksesuarları firması IKEA'yı boykot için harekete geçti.

Binlerce İsraillinin, internet üzerinden hazırlanan bir dilekçeyi imzaladıkları bildirildi.

İsrailliler, iki ülke arasında siyasi krize yol açan habere ve İsveç hükümetinin basın özgürlüğü gerekçesiyle haberi kınamamasına tepki gösterdi.

Dilekçede “İsrail askerlerine karşı ortaçağ benzeri, İsrail karşıtı iftiraların yayımlanması ve konuyla ilgili İsveç hükümetinin sessizliği karşısında, İsveçli IKEA'nın (İsrail'deki) firmasına destek vermeyi sürdürmenin kabul edilemeyeceği” görüşüne yer verildi.

İnternet dilekçesinde, ayrıca, “Lütfen sadece imzalamakla kalmayın, gerçekten harekete geçilmesi gerekiyor” ifadesi kullanıldı. Dilekçeye bugün itibarıyla imza koyanların sayısının 4600'ü aştığı belirtiliyor.

Halihazırda İsveçli firmanın İsrail'in Netanya kentinde bir mağazası bulunuyor. IKEA'nın, Netanya'daki mağazası 2001 Nisan ayında hizmete girmişti. IKEA'nın İsrail'deki ikinci mağazasının da önümüzdeki yıl Rişon Letzion'da açılması planlanıyor.

IKEA'nın İsrail firması ise bir açıklama yayımlayarak, siyasi değil, ticari amaçlı bir kuruluş olduklarını belirtti ve bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra İsrailli tüketicilerle iyi ilişkilerini sürdüreceklerini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!