İsrail'de İslam tartışması

Güncelleme Tarihi:

İsrailde İslam tartışması
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 13, 2001 15:46

Haberin Devamı

ABD'deki saldırıların ardından İsrail'de de İslam tartışması başladı.  Barış kampının önde gelen isimlerinden ünlü yazar Amos Oz, İsrail'de daha da artan İslam ve Arap aleyhtarlığı konusunda uyarıda bulundu.

Oz, İsrail'in en yüksek tirajlı Yediot Ahronot gazetesinde yayınlanan yazısında, Müslüman ve Araplara karşı kör bir nefret başladığına dikkati çekerek ''Saldırının sorumluları Arap ya da Müslüman olsalar da dünyadaki Arapların ve Müslümanların çok büyük çoğunluğu, bu suça ortak değiller. İslam ve Arapları 'Büyük Şeytan' olarak görmek fanatiklik, ırkçılıktır ve en büyük akıl hastalığıdır'' dedi.

Oz, böyle bir nefretin ABD'de işlenen suça cevap olmadığını tam tersine suçluların istediğinin tam da bu olduğuna dikkati çekti.  Müslüman ve Arap kimliği konusunda ırkçı klişelerle düşünmenin son derece tehlikeli olduğunu vurgulayan Oz, İslam dünyasında olduğu kadarHristiyan ve Yahudi dünyasında da fanatizmin arttığına dikkati çekti.

ABD saldırısından sonra İsrail'in ''Şimdi bizi daha iyi anlayacaklar artık yalnız değiliz'' diye düşünmesinin tehlikeli olduğunu belirten Oz, ''Sorumlu İslam ya da Arap terörü olsun ya da olmasın, bu Filistin halkını işgal ve baskı altında tutmayı sürdürme ve en doğal hakları olan bağımsızlıklarından mahrum etme hakkını bize vermez'' dedi.

İSLAM ŞİDDETTEN ARINAMADI

Ma'ariv'de yayınlanan bir yorumda ise, bir kez daha dumanın ardından İslam'ın çıktığı belirtilerek, İslam ne denli mükemmel bir din olursa olsun, bunun son dönemde Hıristiyan ve Yahudi dünyasına yöneltilen terör saldırılarının Müslümanlardan geldiği gerçeğini değiştirmediği ifade edildi.

3 dinin de şiddet temeli üzerine kurulduğu belirtilen yorumda, ''Ancak İslam, 1300 yıldır kendisini bu şiddetten arındıramamıştır. Halen bütün dünyayı Mekke'ye secde ettirme ideali peşindedir. Gazze veKabil'de doğan her bebek bu idealle büyümektedir'' iddiasında bulunuldu.

Yorumda, Batı'nın bu gerçeÄŸin farkına varması ve terörün bir siyasi alet olarak kullanılmasını çok sert eylemlerle önlemesi gerektiÄŸi belirtildi.Â
  Â
'FIRSATTAN YARARLANIP FÄ°LÄ°STÄ°N VURULMALI'

Bu arada, ABD'deki saldırıdan istifade ederek Filistinlilere karşı topyekün bir saldırı başlatılmasını savunan sesler yükseliyor. Bu yönde aşırı sağcı politikacılardan gelen çağrılardan sonra aşırı sağcı Hatzofe gazetesi, yorumunda, Filistin Lideri Yaser Arafat'ı ''katil ve teröristlerin babası'' olarak nitelendirerek, ''Batı artık Bin Ladin'in ortaklarını tanımalıdır. Sağduyu İsrail'in bir an önce kesin bir saldırı başlatmasını öngörüyor'' denildi.

Yorumda, ''Filistin terörüne anlayış gösteren'' İsrailli solcu aydınların da ABD'ye saldırının sorumluluğuna ortak oldukları belirtildi.

Ilımlı sağcı Ma'ariv'de ''Fırsattan istifade edilmeli'' başlıklı  başyazıda; Arafat ve Bin Ladin'in ideolojik ortaklığı ve ABD'deki saldırıyı kutlayan Filistinlilerin görüntülerinden yararlanılarak, İsrail'in dünya kamuoyunun bakışını tamamen değiştirecek ve terörü sona erdirecek diplomatik ve askeri önlemler alması gerektiği kaydedildi.

Yazıda, bunun için şimdiye dek kullanılmayan yöntemlerin kullanılması gerektiği ifade edilerek, ''Şaron neyi kastettiğimizi gayet iyi anlayacaktır'' denildi.

TARAFINI SEÇ

Ordu Radyosu, bu sabah İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un da, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel'a bir kez daha ''Bizim Bin Ladin'imiz de Arafat'' dediğini duyurdu. Ancak Washinton ve AB'nin Arafat'a bir şansdaha verilmesi konusunda İsrail'e baskı yaptıkları belirtiliyor.

İsrail Radyosu, Dışişleri Bakanı Şimon Peres ile Arafat arasında uzun süredir beklenen görüşmenin Pazar akşamı yapılacağını açıkladı. Bu görüşme ''Barış için son şans'' olarak nitelendiriliyor. İsrail, Arafat'a sürekli olarak ''Tarafını seç'' mesajı veriyor.

Ancak Arafat'ın, Filistin halkında gözlenen aşırı Amerikan aleyhtarlığının ABD ve İsrail ile işbirliği yapmasına izin vermeyeceği endişesini taşıdığı belirtiliyor. Arafat, ABD'ye saldırı nedeniyle yapılan kutlama gösterilerini yasakladı ve dün Amerikalı terör kurbanları için kan verdi. İsrail'in dün ve bugün Cenin ve Eriha'da giriştiği saldırıların da Arafat'a yardımcı olmadığı ifade ediliyor. Filistinli yetkililer İsrail'i ABD'deki saldırıdan yararlanarak şiddeti arttırmakla suçluyorlar.

'WE STAND BY YOU AMERÄ°CA'

Öte yandan, İsrail ''kader ortağı'' olarak ilan ettiği ABD'ye olandesteğini her fırsatta göstermeye devam ediyor. Yediot Ahronot, bugün fonda dalgalanan bir Amerikan bayrağını kullanarak, İngilizce ''We stand by you America'' (Yanındayız Amerika) manşetini attı. 

Ä°srail basınına göre, DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından diplomatik temsilcilere gönderilen genelgede, Ä°srailli diplomatlara Amerikan halkı ile dayanışmayı, ABD'nin güçlü bir devlet olduÄŸunu ve terörle savaÅŸmanın önemini vurgulamaları ve ''Biz size söylemiÅŸtik'' demekten kaçınmaları talimatı verildi.Â
  Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!