İsrail'de bir ilk

Güncelleme Tarihi:

İsrailde bir ilk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2009 12:02

İlk kez bir ABD Başkanı protesto edildi. İsrail bayrakları taşıyan yüzlerce kişi, Başbakan Netanyahu'nun Kudüs'teki evinin önünde toplandı. Protestocular, İsrail'in, ABD'nin baskılarına boyun eğmemesini istedi.

Haberin Devamı

İSRAİLLİLERİN ABD PROTESTOSU

Ortadoğu'da barış çabaları çerçevesinde Başkan Obama yönetimi, İsrail'den, işgal altındaki Filistin topraklarında yeni yerleşim birimleri inşaatlarını durdurmasını istedi. Obama yönetimi ayrıca, Kudüs'ün bölünmesinden yana.

Başkan Obama'nın bu politikalarını protesto eden İsrailliler "ABD Baskılarına Hayır, İsrail'in Bağımsızlığına Evet", Obama'nın seçim sloganı olan "Evet yapabiliriz"e atıfta bulunarak "Hayır Yapamazsın" ve "Amerika'ya Hayır" yazılı dövizler taşıdılar.

"IRKÇI OBAMA"

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin üst kuruluşu Yeşa Konseyi'nin, yerleşimlerdeki inşaat faaliyetlerinin durdurulması taleplerini protesto amacıyla düzenlediği gösteride, Obama için, "ırkçı" nitelemesinde bulunuldu.

Haberin Devamı

Batı Şeria'daki Filistin kentlerinden El Halil'in hemen yanı başındaki Yahudi yerleşimi Kiryat Arba'nın din okulunun (Yeşiva) yöneticisi Haham Eliezer Waldman, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun evinin önünde toplanan yerleşimcilere, "Obama bir ırkçıdır, bu şekilde davranmaya devam ederse Amerikan süper gücünün parçalanmasına neden olacaktır" diye seslendi.

Göstericilerden, Obama'nın temsilcisi Mitchell'in adının her telaffuz edilmesinde "yuh" sesleri yükseldi.

Yerleşimciler, gelecek hafta, Batı Şeria'da 11 yeni yerleşim oluşumunu başlatmak niyetindeler. 11 sayısı, bölgede İngiliz yönetimi sırasında, 1946 yılında Necef çölünün kuzeyinde bir gecede kaldırılan 11 yerleşimi temsilen seçildi.

OBAMA'NIN ÖZEL TEMSİLCİSİ MITCHELL: YERLEŞİMLER KONUSUNDA İSRAİL'LE ANLAŞMAYA VARAMADIK

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'in, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, barış görüşmelerinin yeniden başlayabilmesine yönelik, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerinin durdurulması konusundaki çalışmalarının hala devam ettiğini söylediği ve "Konuyu müzakere ediyoruz, ancak henüz İsraillilerle bir anlaşmaya varamadık" dediği bildirildi.

Haberin Devamı

Abbas ile önceki gece bir çalışma yemeğinde bir araya gelen Mitchell, Abbas'a, Obama'nın barış sürecine inandığını ve bu konuda "kararlı ve tutarlı" olduğunu da söyledi.

Filistin tarafı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik operasyonu sırasında duran barış görüşmelerinin yeniden başlatılması için, Batı Şeria'daki ve Kudüs'teki tüm yerleşim faaliyetlerinin durdurulmasını istiyor.

Mitchell, Filistinli Başgörüşmeci Saib Erekat ile de görüştü. Erekat, görüşme sonrası yerleşim inşaatlarının durdurulmasının Filistin tarafının asla bir ön koşulu olmadığını, gerçekte İsrail tarafının bir yükümlülüğü olduğunu ifade etti.

Erekat, Mitchell ile görüşmesi öncesi Amerikan yönetiminin inşaatları durdurabileceğinden kuşku duyduğunu dile getirmişti.

Haberin Devamı

Mitchell de Abbas'la görüşmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, ABD'nin Ortadoğu'da barış arayışında olduğunu tekrarladığını ifade etti, barışın, İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini de kapsadığını belirtti.

Mitchell, "Konuyla ilgili tüm taraflar, zor bile olsa görüşmelere geri dönmek ve iki taraf arasında uzlaşmazlığa son verecek acil bir çözüm için gerekli adımları atmalıdır" diye konuştu.

ABD Başkanı'nın özel temsilcisi, bugün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!