İsrail Savunma Bakanı Gallant’tan vahşete çağrı

Güncelleme Tarihi:

İsrail Savunma Bakanı Gallant’tan vahşete çağrı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2023 07:00

İsrail, Hamas’ın kanlı baskınının intikamını almak için Gazze’ye saldırılarını sürdürürken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, askerlere “Tüm kısıtlamaları kaldırdım” diyerek her türlü eyleme yeşil ışık yaktı. Gallant’ın açıklaması askerlerin işledikleri olası suçlardan yargılanmayacakları anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Hamas’ın 16 yıldır süren Gazze ablukasını yararak İsrail’e cumartesi sabahı gerçekleştirdiği kanlı baskının ardından hava saldırılarıyla Gazze Şeridi’ni vurmaya devam eden İsrail’de Savunma Bakanı Yoav Gallant, tarihe geçecek bir açıklama yaptı. Gallant, Gazze’ye yönelik bir kara harekâtına hazırlandıklarını ima ederek, “Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bizimle savaşan herkesi ortadan kaldıracağız ve elimizdeki her türlü tedbiri kullanacağız. Bölgeyi kontrol altına aldık. Şimdi tam taarruza geçiyoruz” ifadesini kullandı. Kısıtlamaların kaldırılması, İsrail askerlerinin işledikleri herhangi bir savaş suçundan dolayı yargılanmayacakları, istedikleri her şeyi yapabilecekleri anlamına geliyor. Gallant’ın sözlerinin ‘vahşete çağrı’ olduğu belirtilirken bölgeden gelen haberler, Gazze’deki sivillerin dramının gün geçtikçe ağırlaştığı yönünde.

Haberin Devamı

KIYAMET YAŞANIYOR

Gazze’de İsrail’in uçaklarla gerçekleştirdiği saldırılarda can kaybı dün itibarıyla 1.100’e, yaralı sayısı 5 .339’a ulaşırken Birleşmiş Milletler (BM), öldürülen siviller içerisinde dokuz BM çalışanının olduğunu doğruladı. BM ayrıca Gazze’deki 2 milyondan fazla insanın, su, gıda ve enerjiye erişim imkânının sonlandırılmasının insani bir felakete yol açacağı uyarısında bulundu. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’ndan yapılan açıklamada, yüz binlerce insanın yerinden olduğu Gazze Şeridi’nde 175 binden fazla sivilin BM’ye bağlı 88 okula sığındığı belirtildi. İsrail Hamas’ın saldırdığı yerleşim yerlerini kontrol altına alırken can kayıplarının 1200’e çıktığı ifade edildi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant’tan vahşete çağrı

Yoav Gallant

KARANLIĞA GÖMÜLDÜ

Gazze Enerji Kurumu, Gazze Şeridi’nin tek elektrik santralının yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kaldığını açıkladı. Konutların yanı sıra binlerce yaralıya hizmet veren hastanelerin de elektriksiz kaldığı vurgulanırken Filistin Kızılayı, iki ambulansa düzenlenen saldırı sonucu yedi sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini duyurdu. Öte yandan Gazze kentindeki Er-Rimal Mahallesi, hava bombardımanları sonucu tamamen moloz yığını haline geldi.

Haberin Devamı

NEREYE GİTSİNLER

İsrailli yetkililer, Gazze’deki sivillere bölgeyi terk etmesi için çağrı yaparken İsrail ordusuna ait hava kuvvetleri, yerleşim yerlerinin dışında, Gazze Şeridi’nin Mısır’a açılan Refah Sınır Kapısı çevresini de vurdu. Diğer yandan İsrail’in hedef gözetmeksizin düzenlediği hava saldırılarında, sekiz gazetecinin de yaşamını yitirdiği, 10 gazetecinin yaralandığı, iki gazetecinin de kayıp olduğu kaydedildi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant’tan vahşete çağrı

İsrail’in Hamas’a yönelik misillemesinde çok sayıda çocuk da hayatını kaybediyor.

KARA HAREKÂTI HAZIRLIĞI

Bölgede bilanço ağırlaşırken gelen haberler tansiyonun daha da artacağına işaret ediyor. İsrail ordusu, Gazze sınırı yakınına 300 bin yedek güç konuşlandırdığını duyurdu. Ordu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, bu kuvvetlerin İsrail hükümetinden gelecek görev emrini beklediklerini ve hazırlıklarını tamamladıklarını ifade etti. İsrail’in Gazze’ye düzenleyeceği olası bir kara harekatında, en büyük zararı dört tarafı abluka ile çevrili Gazze’deki sivillerin göreceği değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

SAVAŞ GÜNLÜĞÜ

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

- İsrail güçlerinin Hamas’a saldırısında Gazze’de hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1.100’e, yaralıların sayısı ise 5.339’a ulaştı. Hamas’ın saldırıları sonucunda İsrail’de hayatını kaybedenlerin sayısı 1200’e, yaralıların sayısı da 3,007’ye yükseldi. Öte yandan Batı Şeria’da İsrail askerleri ve yerleşimcilerin saldırılarında ölenlerin sayısı 1’i çocuk olmak üzere 29’a, yaralıların sayısı ise 150’ye çıktı.

HAMAS HAVADAN VE KARADAN SIKIŞTIRIYOR

- İzzeddin El-Kassam Tugayları, İsrail’in kuzeyindeki Hayfa kentini dün R160 tipi roketle vurdu. Dün, Aşkelon ve birçok kente roketler attı. İsrail Ordu Radyosu da, kuzey bölgesinde karadan ve havadan dronlarla sızma girişimlerinin olduğunu duyurdu. İsrail’in farklı bölgelerinde dün gün boyu sirenler duyuldu. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de İsrail ziyareti sırasında güneydeki Ofakim şehrinde siren seslerinin yükselmesiyle sığınağa koştu.

Haberin Devamı

300 BİN ASKER SINIRDA

- İsrail Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Jonathan Conricus, 300 bin yedek askeri ‘İsrail hükümeti tarafından verilen görevi yerine getirmek üzere Gazze Şeridi yakınlarına’ gönderdiklerini duyurdu. Conricus, “Görevimiz bu savaşın sonunda Hamas’ın İsrailli sivilleri tehdit edebilecek ya da öldürebilecek herhangi bir askeri kabiliyete sahip olmamasını sağlamaktır” dedi.

SAVAŞ KABİNESİ KURULDU

- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Benny Gantz, ‘acil durum hükümeti’ kurma konusunda anlaştı. Açıklamada Netanyahu, Gantz ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’tan oluşan bir ‘savaş kabinesi’ kurma konusunda anlaşıldığı belirtildi. Diğer muhalefet parti liderleri de kabineye girmek istiyor.

Haberin Devamı

AKSA TUFANI’NIN ‘BEYNİNE’ MİSİLLEME

- İsrail’in Gazze’ye önceki gece boyunca düzenlediği hava saldırılarında Hamas’ın askeri komutanı Muhammed Deif’in Han Yunus şehrinde bulunan akrabalarının evi vuruldu. Haberde İsrail jetlerinin Deif’in babasının evini vurduğu, kardeşi, oğlu ve kardeşinin torununun öldüğü belirtildi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant’tan vahşete çağrı

Deif

BEBEK KATLİAMI İDDİALARINA YALANLAMA

- Hamas’ın yöneticilerinden Talal Nassar, İsrailli esirlere işkence yapıldığına ya da öldürüldüğüne dair iddiaları yalanladı. İngiliz Sky News sunucusu Anna Botting, İsrail’den sosyal medyada hızla yayılan ‘Kafası kesilmiş 40 bebek’ haberi için üç kez teyit istediklerini ancak teyit alamadıklarını söyledi. İsrail ordusu ise teyit edilecek bilgi olmadığını belirtti. Öte yandan Netanyahu dün yaptığı açıklamada, “Askerlerimizin başları kesildi, kadınlara tecavüz edildi, kız ve erkek çocuklar başlarından vurularak öldürüldü” şeklinde yeni bir açıklama yaptı.

‘REFAH KAPISI’NI AÇIK TUTMAYA ÇALIŞACAĞIZ’

- Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle Filistinlilerin temel hizmetlere ulaşamadığını belirterek, Gazze’ye insani yardım için Refah Sınır Kapısı’nı açık tutmaya çalışacaklarını belirtti. BM Sözcüsü Stephane Dujarric sivillerin korunması gerektiğini belirtirken, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, AB Dışişleri Bakanlarının İsrail’in Hamas saldırıları sonrası meşru müdafaa hakkına sahip olduğunu ancak bunun uluslararası hukuka uygun yapılması gerektiğini belirtti. Borrell, yardımların kesilmesinin büyük hata olacağını belirtti. 

HAMAS: İSRAİLLİ ANNE VE 2 ÇOCUĞU SERBEST BIRAKILDI

- El Kassam Tugayları tarafından Gazze Şeridi’nde rehin tutulan İsrailli bir kadın ve iki çocuğunun serbest bırakıldığı iddia edildi. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları tarafından yapıldığı belirtilen açıklamada, “İsrailli bir yerleşimci ve iki çocuğu, çatışmalar sırasında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı” denildi. Al Jazeera televizyonu, kadın ile çocuğunun serbest bırakılmasına ilişkin görüntüleri  yayımladı. Arkadan çekilen görüntülerde, kadın ve bir çocuğu görünürken diğerini kucağında taşıdığı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!