İsrail savaşı en az bir yıl sürdürecek

Güncelleme Tarihi:

İsrail savaşı en az bir yıl sürdürecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2023 07:00

İngiliz The Financial Times (FT) gazetesinin haberine göre, İsrail, Hamas’a karşı savaşını bir yıl ya da daha uzun bir süre sürdürmeyi, Gazze’ye yönelik en yoğun kara harekâtını ise yeni yılın başında düzenlemeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Birden fazla aşamadan oluşan plana göre, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde konuşlu İsrail güçleri, saldırı ve harekâtını daha önce ‘güvenli’ olduğunu savunduğu güneye de taşıyacak. FT’ye göre hedefler arasında Hamas’ın en üst düzey üç lideri olan Yahya Sinwar, Muhammed Deif ve Mervan İsa’nın öldürülmesinin yanı sıra örgütün 24 taburuna ve yeraltı tünel ağına karşı ‘kati’ bir askeri zafer kazanılması ve “Gazze’deki yönetim kabiliyetinin” yok edilmesi yer alıyor. İsrail’in savaş planlarına yakın bir kaynak, “Şu anda hedeflerimize ulaşmak için yolun yarısına bile yaklaşmış değiliz” dedi.

GAZZE’DE ÜÇLÜ PLAN

Öte yandan İsrail devlet televizyonu KAN’ın ismini vermediği kaynaklardan aktardığı haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e, savaşın ardından Gazze’de geniş bir tampon bölge kurma planından bahsettiği belirtildi. Söz konusu planın, Suudi Arabistan dahil bölgedeki diğer Arap devletleri ve Türkiye ile paylaşıldığı öne sürüldü. Netanyahu’nın dış politika danışmanı Ophir Falk ise Hamas’ı yok etme, Gazze’yi silahsızlandırma ve bölgenin radikalizmden arındırılmasını içeren üçlü bir plan olduğunu, tampon bölgenin silahsızlandırma aşamasının bir parçası olabileceğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!