İsrail ordusunun operasyonunda kan aktı: Gazeteciyi yüzünden vurdular

Güncelleme Tarihi:

İsrail ordusunun operasyonunda kan aktı: Gazeteciyi yüzünden vurdular
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2022 07:00

Katar merkezli El Cezire televizyon kanalının muhabiri Şirin Ebu Akile, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin Mülteci Kampı’nda İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Kurşun 51 yaşındaki gazetecinin yüzüne isabet etti.

Haberin Devamı

Bir süredir Mescid-i Aksa’ya İsrail polisinin baskınlarından ötürü gergin olan bölge, dün sabah erken saatlerde Batı Şeria’dan gelen haberle yeniden gerildi. Katarlı El Cezire kanalında görev yapan 51 yaşındaki deneyimli kadın gazeteci Şirin Ebu Akile, Cenin kentinde İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle açılan ateş sonucu başından ağır yaralandıktan sonra yaşamını yitirdi. O sırada yanında olan yerel gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralandı. Sumudi, “İsrail güçleri doğrudan gazetecileri hedef aldı” dedi.

KUDÜS DOĞUMLU

El Cezire’nin sitesinde yer alan haberde Şirin Ebu Akile’nin kanalın ilk nesil saha gazetecilerinden olduğu, İsrail’in işgal altındaki topraklarda Filistin halkına yönelik saldırılarını kayıt altına almak için bölgede uzun süredir çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Fransız AFP Ajansı, Akile’nin İsrail’in ilhak ettiği Doğu Kudüs’te yaşayan Hıristiyan bir Filistinli ailenin kızı olarak 1971’de dünyaya geldiğini aktardı. Ürdün’deki Yermuk Üniversitesi Gazetecilik ve Medya Bölümü’nden mezundu. Aynı zamanda ABD vatandaşıydı. Şirin Ebu Akile, 1997 yılından bu yana El Cezire’de görev yapıyordu.

Haberin Devamı

İsrail ordusunun operasyonunda kan aktı: Gazeteciyi yüzünden vurdular

İSRAİL: ARAŞTIRIYORUZ

İsrail ordusu, yazılı açıklamasında olayla ilgili inceleme başlatıldığını belirtti. Ordu güçlerinin, “Cenin Mülteci Kampı’ndaki terör şüphelilerini yakalamak için terörle mücadele faaliyeti yürüttüğü” aktarılan açıklamada, İsrail askerlerinin kampa müdahalesi sırasında “onlarca silahlı Filistinlinin İsrail askerlerine ateş açtığı ve askerlere doğru patlayıcı madde fırlattığı” öne sürüldü. İsrail ordusunun olayı araştırdığı belirtildi. İsrail Başbakanı Naftali Bennett de dün yaptığı açıklamada Akile’nin “muhtemelen Filistinlilerin açtığı ateş sonucu öldüğünü” iddia etti.

EL CEZİRE, İSRAİL’İ SUÇLADI

El Cezire kanalı, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, “İsrail işgal güçleri, muhabirimiz Şirin Ebu Akile’ye soğukkanlılıkla, uluslararası yasaları ve normları ihlal ederek ve önceden tasarlanmış bir cinayetle suikast düzenledi” ifadelerine yer verdi. Akile’nin, “kimliğini açıkça gösteren bir basın yeleği giydiği sırada doğrudan kendisini hedef alan gerçek mermilerle” öldürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Bu menfur suçu kınıyor ve İsrail hükümetini sorumlu tutuyoruz” denildi.

Haberin Devamı

KATAR: DEVLET TERÖRÜ İŞLENDİ

Katar Dışişleri Bakan Yardımcısı Lolwah Al Khater, basın yeleği giyen ve miğfer takan kadın muhabirin yüzünden vurulduğunu belirterek “Bu İsrail destekli devlet terörizmidir” yorumunda bulundu. Twitter’dan paylaştığı kınama mesajında Khater, İsrail’e verilen koşulsuz desteğin durması gerektiğini belirtti. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD Dışişleri Bakanlığı ve uluslararası gazetecilik kuruluşları Akile’in ölümünün bağımsız olarak araştırılmasını talep eden mesajlar yayınladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!