İsrail ordusu Refah’a girmeye hazırlanıyor... Netanyahu: Ramazandan önce bitirelim

Güncelleme Tarihi:

İsrail ordusu Refah’a girmeye hazırlanıyor... Netanyahu: Ramazandan önce bitirelim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2024 07:00

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında can kaybı 30 bine dayanırken İsrail ordusu şimdi de Gazze’nin kuzeyi ve orta kesimlerinden yüzbinlerce kişinin sürüldüğü Mısır sınırındaki Refah’a saldırı planlıyor. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ramazan ayı öncesi operasyonu tamamlamak istediği iddia ediliyor.

Haberin Devamı

İsrail’in tüm uluslararası baskılara rağmen Gazze Şeridi’nin güneyinde bulunan ve aylardır süren savaş dolayısıyla 1.4 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine operasyon yapılmasına yönelik ısrarı sürüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun orduya Refah’a operasyon yapılmasına dair emir verdiğini açıklamasının ardından bu kez de İsrail medyası, Netanyahu’nun söz konusu operasyonu 10 Mart’ta başlayacak ramazan ayına kadar tamamlanmasını istediğini aktardı.

KABİNE İLE PAYLAŞTI

İsrailli Kanal 12’nin haberine göre Başbakan Netanyahu, kısa bir süre önce savaş kabinesine yaptığı açıklamada, Refah’ta Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nı etkisiz hale getirme planını bir an önce uygulamaları gerektiğini söyledi. Buna göre İsrail Başbakanı, Refah’taki operasyonu tamamlamak için ramazan öncesi yalnızca bir ayları kaldığına inanıyor.

Haberin Devamı

HALEVİ MÜLTECİLERİ SORDU

Binyamin Netanyahu, söz konusu takvimle ilgili İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile de görüştü. Halevi, İsrail ordusunun olası bir operasyona hazır olduğunu, ancak siyasi yönetimin öncelikle şehirdeki Filistinli mültecileri ne yapacaklarına dair karar vermesi gerektiğini belirtti. 7 Ekim’de başlayan savaşın ardından Gazze Şeridi’nin kuzey ve orta kesiminde yaşayan yüz binlerce Filistinli sivil, canlarını kurtarmak için en güneyde, Mısır sınırındaki Refah kentine sığınmıştı. Savaş öncesi 150 bin nüfusa sahip şehir, bugün 1 buçuk milyona yakın Filistinliyi barındırıyor.

İsrail ordusu Refah’a girmeye hazırlanıyor... Netanyahu: Ramazandan önce bitirelim

GİDECEK YER KALMADI

Birleşmiş Milletler yetkilileri de olası bir harekât öncesi uyarılarını arttırıyor. BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail’in Refah’a olası saldırısına dair buradaki 1.4 milyondan fazla kişinin tahmin dahi edilemeyecek boyutta acıya maruz kaldığını vurgulayarak “Gazze’de gidecek hiçbir yer kalmadı” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

PLANA TEPKİ YAĞIYOR

İsrail’in Refah planına ilişkin Avrupa Birliği, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Almanya ve İngiltere’den tepki geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, saldırı planlarının ‘endişe verici’ olduğunu söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise plandan derin endişe duyulduğu ifade edildi. İsrail’i durdurmaya yönelik Riyad’dan da bir açıklama geldi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in, zorla yerinden edilen yüz binlerce Filistinlinin son sığınağı olan Refah şehrine saldırmasının son derece tehlikeli sonuçları olabileceği uyarısında bulundu.

İsrail ordusu Refah’a girmeye hazırlanıyor... Netanyahu: Ramazandan önce bitirelim

Haberin Devamı

HAMAS: ONBİNLERCE KİŞİ ÖLÜR

İsrail ordusunun Refah’a operasyon düzenlemesi an meselesiyken Hamas’tan ABD’ye yönelik uyarı geldi. Açıklamada, Refah’ın işgal edilmesi halinde on binlerce sivilin hayatını kaybedeceği ve yaralanacağı belirtilirken, bu durumun gerçekleşmesi halinde İsrail’le birlikte ABD yönetiminin sorumlu olacağının altı çizildi. Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler’i harekete geçmeye çağıran Hamas, aksi halde Refah’ta yeni bir soykırım yaşanacağını belirtti. Batı Şeria’daki Filistinli yetkililer de benzer bir açıklama yaptı. Filistin yönetimi resmi sözcüsü Nabil Ebu Rudeina, İsrail’in Refah’a yönelik olası bir saldırısının sorumlulularından birisinin de ABD olacağını dile getirdi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!