İsrail Güvenlik Bakanlığı’na göre dünya uçurumun eşiğinde

Güncelleme Tarihi:

İsrail Güvenlik Bakanlığı’na göre dünya uçurumun eşiğinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2022 07:00

İsrail’de istihbarat bakanlığı, yakın geleceğe dair öngörülerini ele alan bir raporu ilk kez yayınladı. Raporda ‘Dünya uçurumun eşiğinde’ saptaması öne çıktı.

Haberin Devamı

İsrail istihbaratı, tarihinin ilk değerlendirme raporunu yayınladı. Önemli krizlere dikkat çekilen raporda dünyanın ‘uçurumun kenarında olduğu’ kaydedildi. Rapor, İsrail İstihbarat Bakanlığı tarafından ABD ve diğer Batılı ülkelerde hazırlanan raporların şekline uygun olarak yayınlandı. İsrailli Jerusalem Post gazetesi de söz konusu raporu haberleştirdi. İstihbarat raporunun başlıca saptaması ise, “Dünya, eş zamanlı olarak ortaya çıkan bir dizi krizin gezegenin jeopolitiğini, teknolojiyi, ekonomik düzeni ve sağlıktan enerjiye birçok disiplini yeniden düzene sokacağı ‘uçurumun eşiğine benzer’ bir geçiş noktasında yer alıyor” oldu. Raporu sekiz uzman kaleme aldı.

SAĞLIK, ENERJİ VE SU

Bu ekibin tavsiyeleri arasında yalnızca askeri güç değil, ulusal güç ve dayanıklılıkla ilgili tüm kritik alanlar yer aldı. Örneğin, ülkeler arasında jeopolitik ve teknolojik bir köprü görevi gören kilit jeopolitik ittifakların geliştirilmesinin önemine yer verildi. Raporda tartışılan ‘tehlike’ alanlarından bazıları “sağlık”, “enerji” ve “su” güvenliği oldu. Raporda İsrail’in statüsüyle ilgili saptamalar da yer aldı. Buna göre İsrail, enerji kaynakları zayıfken son yıllarda karasularında önemli doğalgaz rezervleri keşfedilmesiyle giderek enerjiye daha az bağımlı bir ülkeye dönüştü. Rapora göre İsrail’in ABD, Çin ve Rusya ile dengeli ilişkileri yürütmesi zorlaşacak. Buna gerekçe olarak bu ülkelerin açık rekabetten daha kapsamlı ihtilaflara yönelmesi gösteriliyor.

Haberin Devamı

TEKTONİK MÜCADELELER

Raporda, tektonik mücadelelerin, El Kaide ve DEAŞ gibi terör gruplarıyla savaşın yerini alacağı beklentisinin birçok yönden İsrail için bir dezavantaj olacağı tespiti yapıldı. Rapora göre terör örgütlerinin daha faal olduğu geçmiş dönemlerde pek çok ülkenin, terörle nasıl mücadele ettiğini anlamak için İsrail’i ‘izlediği’ saptamasına yer verilmiş.

GELECEK 10 YILA PROJEKSİYON

Raporun hazırlanmasında yer alan İstihbarat Bakanlığı yetkilisi Victor Israel, raporun genellikle 20 yıl sonraki eğilimleri ele alan departmanı için belirgin bir değişiklik olduğunu, nitekim bu kez 10 yıllık bir vade ile çok daha kısa bir sürecin çalışıldığını söyledi. Victor Israel, “Devletin ulusal dayanıklılığı güçlendirmek için daha fazla çalışması gerekiyor” ifadesini kullandı. Öneriler, İsrail savunma ve istihbarat birimlerinin tüm kollarından yetkililerin katıldığı özel bir konferansta sunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!