İsrail gözünü güneye çevirdi

Güncelleme Tarihi:

İsrail gözünü güneye çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2023 07:00

Gazze’yi haftalarca hava saldırılarıyla bombaladıktan sonra kara harekâtına başlayan İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin kuzeyinin ardından güneyini de gözüne kestirmiş durumda. İsrail ordusuna göre Hamas liderleri ve kaçırılan rehineler güneyde tutuluyor. Bu da kuzeyden kaçanlarla birlikte yoğun bir nüfusa ev sahipliği yapan Gazze’nin güneyinin gerçekten hedef alınabileceğini gösteriyor.

Haberin Devamı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Gazze’nin kuzeyinde kontrolü sağladıklarına dair açıklamalarının ardından İsrail ordusunun sıradaki hedefinin, kuzeyden tahliye edilenlerle birlikte 2 milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’nin güneyi olduğu ifade edildi.

EL İLANI ATTILAR

İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre İsrail ordusu Şifa Hastanesi baskınının ardından gözünü güneye dikmiş durumda. Haberde, İsrail ordusuna ait uçakların, Gazze Şeridi’nin güneyindeki kentlerden Han Yunus’a bıraktığı broşürlerde bölgedeki insanları, evlerini boşaltmaları ve barınaklara gitmeleri konusunda uyardığı belirtildi. Operasyonu yöneten İsrail ordusunun Hamas’ın lider kadrosunun güneyde olduğuna inandığı kaydedildi. Uzmanlar, Han Yunus’ın nüfusunun bir milyonun üzerine çıktığını belirtiyor. Gazze’nin kuzeyinden gelen binlerce yerinden edilmiş kişi şu anda buradaki derme çatma kamplarda, hastanelerde ve okullarda yaşıyor.

Haberin Devamı

ORDU HAZIR BEKLİYOR

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat da İsrail’in kara harekatını Gazze’nin güneyine doğru genişletebileceğini teyit etti. İsrailli sözcü,  Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin, kendilerine talimat verilmesi halinde ordunun Gazze Şeridi’nin her noktasında operasyona hazır olduğu yönündeki sözlerini hatırlatarak ordunun hükümetin kararını beklediğini dile getirdi.

MÜTTEFİKLER ENDİŞELİ

Financial Times’a konuşan Batılı bir yetkili, İsrail’in müttefiklerinden bazılarının, kuzeyden daha güvenli olacağı güvencesi verildikten sonra yaklaşık 1 milyon Filistinlinin kaçtığı güney kesimindeki operasyonlarda sivillerin hedef alınmamasıyla ilgili daha dikkatli olunmasını talep ettiğini belirtti. Batılı yetkili, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının orantısızlığının, Tel Aviv’in kendini savunma hakkına verilen desteğe rağmen yaşanan sivil kayıpların endişelere neden olduğunu ifade etti.

İsrail gözünü güneye çevirdi

Daha önce kuzeydekilere Gazze Vadisi’nin güneyine inmelerini söyleyen broşürler atan İsrail, bu defa benzer uygulamayı Han Yunus kentinde yaptı.

Haberin Devamı

BM ‘GÜVENLİ BÖLGEYE KARŞI’

Birleşmiş Milletler’in (BM) 18 yardım kuruluşunun şefleri, İsrail’in Filistinli sivilleri güneye gönderip Gazze’de ‘güvenli bölgeler’ oluşturulmasına yönelik çalışmalarda yer almayacaklarını duyurdu. BM şefleri, ordunun oluşturduğu güvenli bölgenin gerçekten güvenli olmayacağını vurguladı. İsrail’in oluşturmaya çalıştığı bu ‘güvenli bölgelerin’, savaştan kaçan sivilleri dar bir alana yetersiz koşullarda hapsetmenin ciddi sonuçlarını olacağını vurgulayan BM şefleri, böyle bir durumda büyük çapta can kaybı olma riskine karşı uyardı.

SİVİLLERİN SIĞINDIĞI OKULU VURDU

-Öte yandan İsrail ordusunun saldırıları da devam ediyor. İsrail savaş uçakları ve topçu birlikleri, Gazze’nin Şeyh Rıdav, Tuffah ve Şucaiyye mahallelerine, Yafa Caddesi, Gazze kenti ve Nezzale bölgesine saldırdı. Cibaliye Mülteci Kampı da vurulan noktalar arasındaydı. Gazze şehrinin güneyindeki Zeytun mahallesindeki El Fallah Okuluna düzenlenen saldırıda da onlarca kişinin öldüğünü, 100’den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi. Gazze’nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampındaki bir evin de hedef alınmasıyla en az 18 sivil yaşamını yitirdiği kaydedildi. Filistinli yetkililerin verdiği son rakamlara göre son saldırıların ardından yaşamını yitiren Filistinli sivillerin sayısı 4 bin 707’si çocuk ve 3 bin 155’i kadın olmak üzere 11 bin 470’e yükseldi. Bölgedeki iletişim kesintileri sebebiyle verilerin toplanmasında da zorluklar yaşandığı aktarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!