İsrail, Filistin'de katil avında

Güncelleme Tarihi:

İsrail, Filistinde katil avında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ortadoğu zirvesine rağmen Filistin'de şiddet eylemleri sürerken, İsrail ordusu, 12 Ekim'de Batı Şeria'nın Ramallah kentinde 2 İsrailli askerin linç edilmesine karışan Filistinlileri yakalamak için operasyon düzenledi. Operasyonda, saldırıya karıştığı sanılan 8 Filistinli ele geçirildi.

İsrail askeri kaynaklarından yapılan açıklamaya göre, operasyon, İsrail ordusunun özel birliği ve İç Güvenlik Servisi Şin Beth'in katılımıyla gerçekleşti. Filistin polisi katılmadı. Operasyonla ilgili ayrıntılı verilmezken, 2 İsrailli'nin linç edilmesine karışan 8 Filistinli sivilin tutuklandığı bildirildi. Şüpheliler, yargılanmak üzere İsrail'e götürüldü.

İsrail Savunma Bakan Yardımcı Ephraim Sneh, ‘Şu aşamada hiç birşey söyleyemem, ne yapılmışsa yapılmıştır ya da yapılacaktır. Biz boşu boşuna ‘suçlular cezalandırılacak, adalet yerini bulacaktır' demedik' diye konuştu. Sneh, İsrail ile Filistinli güvenlik güçleri arasında herhangi bir işbirliğinin olmadığını belirtti.

İsrail'in ihtiyat askeri, Filistin'in ise ajan dediği iki İsrail askeri geçen cuma günü bir cenazeden dönen Filistinli kalabalık tarafından karakolda linç edilmişti. İsrail, linç olayına misilleme amacıyla hava akınları düzenlemişti.

PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde yapılan ateşkes anlaşmasına rağmen Filistin'de gerginlik sürüyor. Çatışmalarda ölen 27 yaşındaki Muhammed el-Dakheel'in cenazesi sonrasında binlerce kişi Batı Şeria sokaklarında yürüyüp anlaşmayı protesto etti. Gazze Şeridi'nde Filistinli gençler ile Yahudi yerleşimlerini koruyan İsrailli askerler arasında çıkan çatışmalarda 25 Filistinli yaralandı.

ABD Başkanı Bill Clinton'ın gözetiminde Mısır'da yapılan zirvede İsrail ile Filistin liderleri, şiddetin son bulması, en az 100 kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddet eylemleriyle ilgili olarak soruşturma açılması ve iki hafta içinde ABD'de buluşma konusunda anlaşmıştı. Ancak ateşkese rağmen, İsrail askerlerinin Filistin topraklarına uyguladığı ablukası sürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!