İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'a seçim darbesi

Güncelleme Tarihi:

İsrail Dışişleri Bakanı Liebermana seçim darbesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2015 10:11

İsrail’le Türkiye arasında 2010’da yaşanan ‘alçak koltuk krizi’nin mimarlarından Avigdor Lieberman, seçimlerde büyük hayal kırıklığı yaşadı. 2013’te Parlamento’ya 13 milletvekili sokan Lieberman’ın partisi Evimiz İsrail, son seçimlerde Knesset’te sadece altı sandalyeye sahip olacak.

Haberin Devamı

Haaretz’den Barak Ravid, Evimiz İsrail’in lideri Liberman’ın seçmenlerin durduğu yeri yanlış hesapladığını ve ülkeye Rusya’dan gelen ikinci kuşağın İsrail’in yapısına ne ölçüde başarıyla entegre olduğunu yanlış değerlendirdiğini yazdı.

Ravid makalesinde, Lieberman’ın seçimlerden sadece birkaç gün önce çift haneli vekil sayısına ulaşacaklarını söylediğini hatırlatırken, “Bunun sadece fantezi olduğunu çok iyi biliyordu, fakat bunu bir hedef olarak belirlemese, destekçileri Likud ya da Yeş Atid'e kayacak veya seçim günü evde oturacaklardı” ifadesini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanı Liebermana seçim darbesi
İSRAİL’DE ZAFER NETANYAHU’NUN

Evimiz İsrail partisinin destekçilerinin ‘partinin çöktüğü’ne dair yorumları reddederken, kazandıkları altı sandalyeyi ‘seçim zaferi’ olarak sunmaya çalıştığının da altını çizen Ravid, Lieberman’ın İsrailli Araplara karşı başlattığı savaş kapsamında yüzde 3.25 olan ‘seçim barajını yükseltme’ kampanyasının bumerang etkisine de değindi.

Lieberman’ın partisi kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 5.17 oy alabildi.

Haberin Devamı

'ALÇAK KOLTUK KRİZİ'NDE NE OLMUŞTU

Ocak 2010’da yaşanan ‘alçak koltuk krizi’ şöyle gelişmişti:

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman'ın o dönemki yardımcısı Danny Ayalon, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u, İsrail Parlamentosu Knesset’e çağırdı. Görüşme öncesi Çelikkol’u ağırladığı çalışma ofisine basın mensuparını da çağırdı. Çelikkol ise görüşmenin gazeteciler çıktıktan sonra yapılmasını talep etti.

İsrail Dışişleri Bakanı Liebermana seçim darbesi


Bunun üzerine Ayolon muhabirlere dönerek “Bizim yüksek, onun daha alçak bir koltukta oturduğuna, masada yalnızca İsrail bayrağı bulunduğuna ve bizim gülümsemediğimize dikkatinizi çekerim” dedi ve muhabirlerin “fotoğraf için el sıkışın” önerisini geri çevirdi.

Olayın basına yanmasının ardından ve İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın “Türkiye’nin İsrail’e ahlak dersi verecek son ülke olduğu” yolundaki açıklaması, Çelikkol’a yapılan muamele sonrası İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy Dışişleri Bakanlığı’na çağırılmış, büyükelçi Oğuz Çelikkol merkeze alınmıştır.

BAKMADAN GEÇME!